Lande i Mellemøsten - Algeriet

JERUSALEM (18.02.2011): Det handler om oplysning, information, viden, vinkler på og versioner af sandheden. Og det handler om muligheder for at kunne dele disse opfattelser med andre, diskutere dem, vende og dreje dem med meningsfæller og modstandere, udforske dem, blive intellektuelt udfordret, stille kritiske spørgsmål, få frække svar, provokere og blive provokeret. Om at udfordre etablerede sandheder – ikke mindst de religiøse. Stikke hul på tabuerne. Have frihed til at formulere og sætte ord på det usigelige. Sætte spørgsmålstegn ved alt. Kort sagt: Det handler om oplysningstiden. En arabisk oplysningstid.
JERUSALEM (02.04.2009): Om nogle dage (den 8. april) går algierne til præsidentvalg. Denne gang er der mere begejstring, for dette valg kan de – i hvert fald i teorien – næsten kaldes frit. I hvert fald er der flere kandidater. Det har der også været et par gange før, men ved tidligere valg var resultatet altid kendt på forhånd. Præsidenten blev altid udpeget af hæren, og vælgerne skulle blot bekræfte generalernes beslutning.
     Får ingen af kandidaterne over 50 procent af stemmerne den 8. april, skal de to med flest stemmer ud i en anden valgrunde den 22. april.
     Dette valg kan også blive et brud med fortiden på en anden facon. For vinder præsident Adbelaziz Bouteflika ikke endnu en periode i præsidentpaladset, så får Algeriet sin første præsident, som ikke har skabt sig et navn tilbage i uafhængighedskrigen imod Frankrig fra 1954 til 1962. De øvrige præsidentkandidater er nemlig ingen af dem fra denne aldrende generation af algierske politikere.