Jerusalem-rejsetip:

Besøg Helvedets forgård

 
 
Akeldama-klostret syner ikke af meget udefra. Dramaet befinder sig indenfor under jorden.
JERUSALEM (20.12.2010): Lidt nede i Hinnomdalen lige udenfor Den gamle Bydels mure i Jerusalem – under den smukke bygning som i dag huser Cinematequet, Jerusalems kvalitetsbiograf – ligger et lille græsk-ortodokst nonnekloster. Det ligger langt nede i dalen, er skjult af oliventræer og pinjer og ser ikke ud af meget, og det optræder heller ikke i guidebøgerne. Men det er alligevel ret interessant.

Akeldama, hedder det. Og kan man lidt aramæisk (talesproget på Jesu tid, og det sprog Talmud er skrevet på, og det kan man jo) vil man vide, at det betyder ”Blodsletten”.

Se, det er allerede en god begyndelse på historien… Blodsletten!!!

Jorden er god og fed, og i oldtiden blev der gravet ler til keramikerne i denne dal. Derfor hedder stedet også på engelsk ”Potters Field”. Den ler, der graves her, bliver okkerrød, når den brændes, og der er dem, der siger, at det er derfor, området hedder Akeldama – Blodsletten. Men den forklaring er nu for profan og blodfattig til min smag. Jeg er mere til drama.

Dalen hvori klostret ligger hedder nemlig på hebraisk Hinnom-dalen. Det navn stammer fra det bibelsk-hebraiske Ge’hinnom som betyder Helvede!!!

 
 
Et kig ind i en af de gamle oldtidige grave i hulerne under klostret. Stenbriksene bugner af skeletter og kranier.

Se nu er vi tilbage på det dramatiske spor igen.

I oldtiden blev stedet beskrevet som det område, hvor frafaldne israelitter og afgudsdyrkere ofrede til Ba’al og andre falske guder. Blandt andet tales der om børneofringer og anden forfærdelig, djævelsk magi. I islamisk tradition var det stedet, hvor vantro blev tortureret, og i kristendommen var det også her i dalen, Judas Isscariot døde. Han ikke bare døde, men han faldt på en så ækel måde, at hans mave blev sprættet op, og hans indvolde væltede ud… Yiikrs! Hvad siger I så?

Derfor er sammenligningen mellem Helvede – Ge'hinnom (Gehenna på græsk) og Akeldama – Blodsletten naturligvis meget passende.

Hele dalen, som strækker sig ned til den palæstinensiske landsby Silwan (som nu er et kvarter i Jerusalem) i bunden af dalen, er fuld af gravhuler, som stammer helt tilbage fra det første og andet tempels tid. Det vil sige fra femte århundred før vores tidsregning og frem til det 1-2. århundrede efter. Alle gravhulerne er tomme, og de fleste af dem er i en sørgelig forfatning, fordi de lokale palæstinensere har brugt dem som stalde til deres får og geder, og også har haft åbne bål inde i hulerne. De fleste af hulerne er vandaliserede og delvist styrtet sammen.

 
 
Udsigten fra en af de ødelagte grave udenfor klostret over mod den palæstinensiske landsby Silwan.

Men inde i klostret Akeldama er de gravhuler, der ligger nede under selve klosterbygningen, velbevarede, fordi alle og enhver ikke bare kan gå herind. Og det er ikke bare hulerne, der er i god forfatning, det er de begravede også (udover at de naturligvis er døde, forstås). Stenbriksene inde i hulerne bugner af ben, skeletdele og kranier fra århundreders kontinuerlige begravelser.
 
Laver man på forhånd en aftale med nonnerne, kan man få lov til at komme ind i klostret og hulerne, og dermed opleve et sandt bibelsk drama og få sig et rigtigt gys her fra Helvedets forgård. Intet mindre.

 
Tilføj kommentar