Al Qaeda-lederen likvideret:

Palæstinenserne støtter Osama Bin Laden mest

BEIRUT (02.05.2011): Efter næsten 10 års jagt lykkedes det i nat for amerikanske specialstyrker at overraske den saudiarabisk-fødte terrorleder Osama Bin Laden i hans skjulested i Pakistan og likvidere ham.

 
 
En del af den kæmpevilla i Pakistan, hvor Osama Bin Laden skjulte sig.

Det var ikke bare en overraskelse, at amerikanerne endelig efter så mange års indsats endelig opsporede Bin Laden. Det kom også bag på mange, at han ikke skjulte sig i det berygtede, lovløse stammeområde langs Pakistand grænse til Afghanistan, men tværtimod opholdt sig med dele af sin familie i en luksuriøs kæmpevilla i en storby ikke langt fra hovedstaden Islamabad.

I øjeblikket befinder jeg mig i Libanon, og det er interessant at følge med i, hvor relativ underspillet reaktionerne på likvideringen har været rundt om i Mellemøsten. Indtil videre er der ingen vrede anti-amerikanske demonstrationer. Stars and Stripes bliver ikke brændt af, og ingen kræver ”Død over Den store Satan”.

Det har også været unaturlig sparsomt med officielle reaktioner. Man kan naturligvis sige, at de arabiske regimer og befolkninger i øjeblikket har ret så mange andre ting på deres tallerken i øjeblikket end en fjern terrorleder, som alligevel har mistet betydning i de senere år.

Mest ekstrem i den ene retning har reaktionerne været fra den palæstinensiske Hamas-gruppe i Gaza-striben, som begræder tabet af en islamisk frihedskæmper.

Jordan, som selv har været mål for islamistisk terror, forsøger at tale til fornuften og udtrykker et håb om at drabet på Bin Laden nu betyder, at vi kan lægge en æra med vold og terrorisme bag os, og begynde konstruktivt at løse Mellemøstens problemer.

Israels premierminister Benyamin Netanyahu ser likvideringen som en sejr for USA og alle andre, der står sammen med Washington i ”krigen imod terror”. ”En sejr for friheden og retfærdigheden og for de værdier, der deles af demokratiske nationer”, siger Netanyahu.

Ikke meget overraskende i det. Hvad der efter min mening er mere interessant er en meningsmåling, som netop er blevet offentliggjort, om støtten i den muslimske verden til Osama Bin Laden. I månederne op til likvideringen af Osama Bin Laden, var det amerikanske forskningsinstitut Pew Research Center ved at lægge sidste hånd på indsamlingen af dette års data om muslimers støtte til terrorlederen. Tænketanken har i årevis indsamlet lignende tal, og det giver os mulighed for at se, hvad der har været af bevægelser.

Likvideringen af Bin Laden natten til i dag har naturligvis fået de amerikanske forskere til hurtigere end planlagt at offentliggøre nogle delresultater. Flere tal er på vej, men her nogle af de mest interessante.

 
 
I et årti verdens mest eftersøgte terrorist. Nu er jagten slut.

Det der nok vil falde de fleste i øjnene er, hvor populær Bin Laden er blandt palæstinenserne og tilsyneladende altid har været. De første tal i Pew-meningsmålingen stammer fra 2003 – to år efter 11. september-terroraktionerne imod USA. Og både i 2003 og nu igen i 2011 nyder Bin Laden størst popularitet blandt palæstinenserne sammenlignet med andre muslimske folkeslag.

I 2003 støtter hele 72% - altså næsten tre fjerdedele – af de muslimske palæstinensere på Vestbredden og i Gaza-striben Osama Bin Laden. I dag er støtten faldet, men den ligger dog stadigvæk på 34% – altså godt og vel en tredjedel, hvilket fortsat er det højeste iblandt de offentliggjorte muslimske befolkninger.

Til sammenligning var støtten til Bin Laden blandt muslimerne her i Libanon, hvor jeg opholder mig lige nu, 19% i 2003. Allerede året efter falder den til 4%, og i dag er den helt nede på én enkelt procent.

I Jordan var støtten til Osama i 2003 oppe på 56% - altså godt og vel halvdelen af de adspurgte. Så går støtten underligt nok op til 61% året efter, men begynder så at falde kontinuerligt indtil den i år er nået ned på 13%.

Egypten betragtes ofte som den vigtigste arabiske nation i politisk sammenhæng. Hvad der sker der, får altid betydning for udviklingen andre steder.  Pew Research Center har ikke nogle tal for holdningerne til Osama Bin Laden for årene 2003-5, men i 2006 støtter 27% af de adspurgte muslimske egyptere terrorlederen. Herefter går tallet lidt op og ned, indtil det i 2011 lander på 22%.

 
 

I Pakistan, hvor Osama Bin Laden gemte sig og har fået udbredt støtte både fra dele af befolkningen og fra sikkerhedsstyrkerne og efterretningstjenesten, var støtten til ham 46% for otte år siden. Tallene for 2011 er endnu ikke blevet indsamlet, men Pew’s rundspørge i 2010 viser en støtte på 18% på det tidspunkt.

Hvis jeg lige ganske kort skal forsøge at kommentere nogle af tallene, så lad mig om palæstinensernes utrolig store støtte til Osama Bin Laden sige, at den sikkert skal ses i sammenhæng med, at snart sagt alle andre arabiske ledere igennem årene havde svigtet dem. En af de sidste, der uden forbehold støttede deres sag, og støttede dem økonomisk og militært, var Iraks Saddam Hussein, men han blev væltet af den amerikansk-ledede koalition i 2003. Herefter var Osama Bin Laden den eneste anden fremtrædende araber, der uden forbehold støttede deres væbnede kamp.

Hamas, som også er en militant islamistisk organisation, der ofte har brugt terror i sin kamp, vandt det palæstinensiske valg i 2005. Ikke så meget på grund at organisationens terroraktioner. Mere fordi rivalerne i Fatah, som ubrudt havde haft magten i hele den palæstinensiske politiske historie inden, var så gennemrådden og korrupt. Og dette negative valg imod Fatah kan måske også have smittet af på palæstinensernes støtte til Al Qaeda.

Men uanset hvordan man end forsøger at kvalificere og forklare den store palæstinensiske støtte, så er det også klart, at palæstinenserne har et problem. For uanset om man kan forstå deres støtte eller ej, så lover det ikke godt for palæstinensernes egen fremtid, hvis disse tal virkelig afspejler virkeligheden. Hvis en tredjedel af befolkningen virkelig inderligt og ærligt mener, at Osama Bin Laden var manden, der havde opskriften på løsningen af deres og resten af verdens problemer, så er Israel langtfra palæstinensernes eneste problem.

Om tallene her i Libanon skal det naturligvis med, at langt de fleste muslimer her i landet er shi’iter. Og hvis der er nogen, som Osama Bin Laden og Al Qaeda hader næsten lige så meget som Israel, så er det shi’iterne. Og disse følelser er naturligvis gensidige. Dermed falder en stor del af støtten til Bin Laden blandt de libanesiske muslimer automatisk bort. Det samme havde været tilfældet, hvis Pew også havde undersøgt holdningerne i Bahrain, hvor størstedelen af befolkningen er shi’a-muslimsk.

 
 
Jubel i USA da nyheden om Bin Ladens død ruller ind.

Desuden havde Libanon for nogle år siden et blodigt opgør med en palæstinensisk terrorgruppe med Al Qaeda-forbindelse i flygtningelejren Nahr al-Bared, hvilket formentlig har slukket den sidste lille bitte gnist af støtte, som der måske kunne have været i landets sunni-muslimske befolkning. Men da mange af Libanons sunni-muslimer tilhører en opadstræbende middelklasse, er det ikke sandsynligt, at mange af dem i forvejen så noget fællesskab med terrorlederen.

Overordnet kan det siges, at Osama Bin Laden og Al Qaeda ret dramatisk har tabt støtte overalt i de muslimske lande i en længere årrække. Troen på Bin Laden er droppet med mellem 43 procentpoint i Jordan til 18 procentpoint i Libanon. Så hvis der er én tendens, der synes stabil, så er det, at færre og færre muslimer synes at mene, at Osama Bin Laden og Al Qaeda har opskriften på, hvordan deres situation skal forbedres.

Det er også interessant at se, at i de mange opstande, protester og revolutioner, der i de seneste måneder er skyllet hen over dele af den arabiske verden, har militante islamistiske organisationer overhovedet ikke spillet nogen som helst rolle. Selv Det Muslimske Broderskab i Egypten, som ikke er militant, kom først med i opstanden efter unge, moderne, vestligt orienterede, middelklasse-unge havde startet den.

Politisk islam og islamisme i bredere forstand synes at have tabt pusten. Efter Den islamiske Revolution i Iran i 1979 og frem til klimakset i tiden lige efter terrorbølgen i 2001-3, er det støt og sikkert gået tilbage, og tiltrækningskraften på regionens unge befolkninger synes svindende.

Alle mulige andre ting kan diskuteres og vendes og drejes. Men en ting synes at være sikker. End ikke muslimer selv synes længere at mene, at ”Islam er svaret”, som det ellers var Det muslimske Broderskabs slogan for nogle år siden. I hvert fald ikke den slags islam, som Osama Bin Laden repræsenterede.


 

Gaza demonstrators condemn death of bin Laden

By IBRAHIM BARZAK
Associated Press
May 4, 2011

GAZA CITY, Gaza Strip (AP) -- Some two dozen Palestinians gathered in the Gaza Strip on Tuesday to pay tribute to slain al-Qaida leader Osama bin Laden.

About 25 people holding pictures and posters of bin Laden rallied outside a Gaza City university. The crowd included al-Qaida sympathizers as well as students who said they opposed bin Laden's ideology, but were angry at the U.S. for killing him and consider him a martyr.

Hamas police did not interfere in the demonstration.

In the weeks ahead of bin Laden's death, a survey in the Arab world by the Pew Research Center found support for the al-Qaida leader had dropped dramatically in recent years -- though it remained the highest among Palestinians.

The survey said about a third of Palestinians believed bin Laden would do the right thing in world affairs, which still represented a dramatic drop from a few years ago when overwhelming numbers approved of him.

On Monday, Ismail Haniyeh, prime minister of Gaza's Hamas government, condemned the U.S. operation against bin Laden, whom he hailed as a «Muslim and Arab warrior.» Still, the Islamic Hamas has always distanced itself from al-Qaida's militant Islamic ideology, saying its battle is against Israel, not the West.

Al-Qaida's supporters have often accused Hamas of being too moderate and clashed with them.

Israel's Channel 2 TV broadcast video Tuesday from Jerusalem's Al-Aqsa Mosque compound, Islam's third-holiest site, showing a Palestinian preacher mourning bin Laden, calling him «a hero» and «a lion of Islam,» cursing President Barack Obama, and hurling insults at Pope John Paul II.

The video showed him preaching to a few dozen listeners.

In Israel, police said they beefed up security around sensitive sites, including the airport, the U.S. Embassy, the U.S. consulate and areas where U.S. officials live, in case of revenge attacks.

Police spokesman Micky Rosenfeld characterized the reinforcements as precautionary.

 

 

 

 
Tilføj kommentar