Protestbølge:

Israels Sociale Forår

Hundredertusinder af protesterende fylder Tel Avivs gader med krav om social retfærdighed og boliger til en pris almindelige mennesker kan overkomme.
Hundredertusinder af protesterende fylder Tel Avivs gader med krav om social retfærdighed og boliger til en pris almindelige mennesker kan overkomme.

KØBENHAVN (08.08.2011): Ifølge de israelske medier var der lørdag aften omkring 270.000 mennesker ude at demonstrere i Tel Aviv alene. Der var også demonstrationer i Jerusalem og flere steder i resten af landet. Derfor anslår mange, at flere end 300.000 israelere må have været på gaden i denne weekend i protest imod regeringens bolig- og socialpolitik.

Mens befolkningerne i den arabiske verden nu i måneder i alt fra store folkelige demonstrationer til regulær borgerkrig har krævet mere frihed og demokrati – i noget som er blevet døbt Det arabiske Forår, så er israelerne nu tilsyneladende fulgt efter med deres eget protest-forår med krav om mere social retfærdighed.

Det er tredje weekend i træk, at vrede israelere har været ude på gader og pladser, for at give deres vrede og frustrationer luft. Der er – bortset fra nogle meget store fredsdemonstrationer i 80’erne og 90’erne – tale om de største politiske protestdemonstrationer i Israels historie. Og i hvert fald de mest omfattende protester nogensinde, som handler om andet end fredsforhandlingerne med araberne.

Regeringen – og alle andre – er blevet taget på sengen.

Regeringen forsøger at komme med noget hurtigt, uigennemtænkt og virkningsløst signallovgivning, og premierminister Benyamin Netanyahu påstår hyklerisk, at han altid har følt med de hjemløse og set, at huspriserne i landet er for høje og urimelige, men blot ikke har kunnet få den nødvendige lovgivning igennem, så er kendsgerningen, at hver eneste gang det højre-nationale Likud har været ved magten, og især de gange Netanyahu har været premierminister, så har det ramt de socialt dårligst stillede i Israel hårdt. Og lige præcist dem, som Netanyahu nu påstår, at han forstår og føler med, er dem, der altid lider, når han er ved magten.

 
 
Fra protestlejren i Tel Aviv.

Den israelske opposition forsøger nu, hvor der tilsyneladende pludseligt er stemmer at hente, at komme ombord og få det til at se ud som om den altid har været involveret på de protesterendes side. Det er bare ikke tilfældet.

Det israelske Arbejderparti har befundet sig i en årelang dødskamp. Partiet som grundlagde den jødiske stat og var Israels faste regering i landets første tre årtier, kan ikke finde sine egne ben at stå på som opposition. Så når det handler om at gå i spidsen og tage initiativer, så er det kun de ældste partimedlemmer kan huske, at det var noget partiet en gang gjorde.

Det samme kan man sige om centerpartiet Kadima, hvis forkvinde, Tzipi Livni, formelt set er oppositionsleder. Hun er kommet med nogle spæde kvæk, men premierminister Netanyahu værdiger hende ikke et blik. Det er nemlig ikke fra hende, truslen kommer.

Den politiske udfordring og modstand kommer ikke fra oppositionen, men tværtimod fra Netanyahus egen regeringskoalition, hvor udenrigsminister Avigdor Lieberman konstant ligger regeringen hindringer i vejen. Lieberman er på en og samme tid en fremtrædende mister i regeringen men agerer også som opposition.

Til israelsk radio udtalte Lieberman forleden dag med sin sædvanlige rasende-tyr-i-en-porcelænsbutik-elegance, at han, når han kører rundt i Tel Aviv ser fortovscaféerne fyldt op af de samme unge studerende, som spilder tiden og laver ballade ved demonstrationerne, hvor de klager over de høje huspriser og leveomkostninger. Underforstået: Hvis de har råd og tid til at hænge på caféer, hvordan kan de så protestere over social ulighed?

Der er tale om en ret ekstraordinær protestbølge. Og den er kommet totalt bag på regeringen, som ellers mest forsøger at vride og sno sig i forhold til omverdenens stadigt mere indædte krav om større israelsk fleksibilitet og imødekommenhed overfor palæstinenserne ved fredsforhandlingerne, samtidig med at byggerierne i de jødiske bosættelser fortsætter. Noget som en næsten enig verden mener, er en af hovedårsagerne til at fredsprocessen ikke kommer i gang.

Bolig- og socialpolitik er ikke noget, Benyamin Netanyahu eller hans regering har brugt lang tid på… indtil nu.

Jeg følger naturligvis kun tingene på afstand i denne tid, men mine venner i Israel – både dem der har deltaget i demonstrationerne og dem som ikke har – siger, at der er tale om noget helt ekstraordinært. Det kan godt være, at de protesterende ikke får opfyldt deres krav, men Israel vil ikke være det samme land efter denne sommer, siger mange af dem.

Mine venner siger også, at selvom de seneste ugers protestdemonstrationer har været kæmpestore, og tilsyneladende vokser uge for uge, så er antallet af deltagere med kalotter meget begrænset. Og det til trods for, at en stor del af Israels fattige jødiske befolkning, som lider under boligmanglen, netop er landets ultra-ortodokse befolkning.

Men det er der naturligvis en forklaring på.

Det ultra-ortodokse establishment har i årtier, for at dæmme op for deres egne unges flugt til et liv i frihed, brugt megen energi på at beskrive de vestligt orienterede, moderne, sekulære, veluddannede unge, netop dem som nu demonstrerer og kæmper for mere social retfærdighed, som gudløse uden moralske værdier, og Tel Aviv som lastens og syndens hule. Og da de ultra-ortodokse rabbinere er ufejlbarlige, kan de ikke ændre signaler nu.

 
 
Det er de største protestdemonstrationer i Israel i mange år, vi oplever i disse uger.

Den anden kalotklædte del af Israel er de jødiske bosættere, som heller ikke synes at demonstrere for mere social retfærdighed. Der er der naturligvis også en forklaring på.

Nogle af de væsentlige grunde til Israels voldsomme sociale problemer og mangel på boliger, man kan betale (i det egentlige Israel), er de ubegribelige formuer Israel hele tiden bruger på at bygge dyre bosættelser til nationalistiske jøder i de besatte områder, hvor palæstinenserne håber, at de en dag vil kunne oprette deres stat.

Bosætterne har hele tiden nydt godt af boligmanglen og de sociale problemer i det egentlige Israel, samtidig med at de selv kan fremvise nye, smukke, tiltrækkende boligkvarterer med børnehaver og butikscentre i deres kolonier. Det betød at mange israelere, som ikke var ideologisk motiverede, endte med at flytte ud i bosættelserne alligevel, fordi de derude fik meget mere for deres penge, og der faktisk var noget at flytte ind i.

Samtidig med at der bliver brugt ubegribeligt store summer på bosættelserne og den infra-struktur, der er nødvendig for at støtte dem, så koster det også formuer at beskytte disse bosættelser, som for en stor dels vedkommende er omgivet af en mildt sagt fjendtligt indstillet palæstinensisk befolkning, der ser de jødiske beboelser som stopklodsen for deres egen frihed.

Desuden betyder den fortsatte konflikt med palæstinenserne og størstedelen af den arabiske verden, at Israel stadigvæk bruger mellem en femtedel og en sjettedel af sit BNP på forsvaret. Kunne der opnås en fred, ville disse formuer over tid også gradvist kunne reduceres. Men det vil naturligvis betyde en opgivelse af de besatte områder – eller i hvert fald meget store dele af dem – hvilket betyder bosættelsernes endeligt – så det er bosætterne også imod.

Derfor!

Men på den måde kan man måske alligevel sige, at de kæmpemæssige, folkelige protestdemonstrationer, Israel i øjeblikket oplever, i virkeligheden er en del af kampen for fred. For demonstrationerne viser en anden side af den fortsatte konflikts pris. De sociale og økonomiske dårligdomme i Israel er nemlig som så mange andre problemer også en negativ følgesygdom af manglen på fred og fremgang.

 

* * *

 
 
Demonstranternes protest-lejr på Rothschild Boulevarden i Tel Aviv.

TILFØJELSE:

Hører nu fra venner i Israel, som selv er med i demonstrationerne, at nogle bosættere nu er begyndt at besøge den teltlejr, demonstranterne bor i.

Jeg frygter naturligvis, at de gør det for at fortælle de hjemløse og de unge, der ikke har råd til en bolig i det egentlige Israel, i stedet kan få sig et billigt hjem i bosættelserne i de besatte områder.

Selvom jeg ikke vil påstå, at de jødiske bosættere er uden social samvittighed (i hvert fald ikke når det handler om andre israelske jøder), så vil jeg påstå, at de vil være mere tilfredse, hvis bolignøden løses ved at bygge mere i bosættelserne i de besatte områder snarere end i det egentlige Israel indenfor '67-grænserne. Og de er imod enhver løsning af Israels økonomiske og sociale problemer, som omfatter en fredsløsning med araberne og en rømning af de besatte områder (den eneste realistiske efter min mening).


 
 

 

Israeli settlers still wary leftists behind the social protest

Settler leaders understand levels of government construction in West Bank are controversial in wake of protests over lack of housing; Yeshiva Har Bracha head Rabbi says settlers wary of protests' socialist trends that will privilege 'a large and hostile Arab minority.'

 

By Akiva Eldar
Haaretz Op-ed
August 9, 2011

To the credit of the settler leaders, they recognized quickly that they cannot beat this social protest - and that they'd better hasten to join it.

The leaders of the Yesha Council of settlements - "Yesha" is the acronym for Judea and Samaria, which means "salvation" - know it is only a question of time before Peace Now and its "agents" in the media remind people without homes of their own just how many housing units the Housing and Construction Ministry has built in the West Bank, compared to the extent of public construction in all other areas. In fact, anyone with access to the Internet can look up the statistics for themselves: According to the Central Bureau of Statistics site, nearly half the construction in the settlements between 1994 and 2009 was part of a government initiative. During that same period, the national average for government building (including Yesha ) was just more than one fifth of all construction (20.7 percent ).

The settler leaders also know it is no secret that riding a bus from the West Bank to Israel is a lot cheaper than riding a bus within the borders of the state.

Widespread public support for the plan to disengage from Gush Katif in the Gaza Strip taught them that most of the public had distanced themselves from them, and they embarked on a lively debate on the question of how to "settle in the hearts" of "the collective Israel." In an article published in the settler journal Nekuda in September 2004, Israel Harel, one of the founders of Gush Emunim, beat his breast over the sin of separatism and aloofness.

"Despite the declarations of our all-Israeliness anchored in the belief that indeed we are doing everything we are doing for the sake of the Jewish people," Harel wrote, "in fact we are doing it mainly for ourselves and for our communities." He called the settler leadership "an interest group that has done wonders in order to survive in its ghettos."

One of the many wonders wrought by the settlers, including Harel's son, was transforming a fake antenna - stuck into land privately owned by Palestinians at Migron Hill - into the mother of all outposts. At least through March 2012 (the deadline for evacuation determined by the High Court of Justice ), the Migron settlers will enjoy affordable housing, as they have during the past 10 years, on land owned by helpless people. Here you have social justice, Yesha-style.

 
 

In an article published in the online journal Katif.net, Rabbi Azriel Ariel, a former resident of Gush Katif and rabbi of the Atarot settlement, lauds the settlers' deeds and their impressive social statement. In the rabbi's opinion, their weak point is their alienation from the general social discourse in the country.

"It is possible to speak very loftily about the concern for 'the collective Israel,' for 'the Jewish people throughout the generations' and even 'eternal Israel,' and in so doing to busy ourselves a lot with 'the superior qualities of Israel' and 'the love of Israel,'" wrote the settler rabbi, "but all this is liable to be hollow if it is not accompanied by care and concern for every 'individual Jew' who lives here, and not in the cosmic expanse, and who is living now, and not in eternity."

On the one hand, as Ariel says, the settlers see the protest movement as an opportunity to connect with "the general social discourse." The leaders of the protest have indeed declared publicly that, for them, the distress of the middle class crosses all lines, including the Green Line, the pre-Six Day War armistice line. On the other hand, it is hard for the settlers to believe that opposition leader Tzipi Livni (Kadima ) isn't hiding behind Daphni Leef, and that Itzik Shmuli isn't a secret agent of Hadash.

In his most recent weekly column in the settler newspaper Basheva, Yeshiva Har Bracha head Rabbi Eliezer Melamed performs a socio-political analysis of the demonstrators: One group wants to topple the government and a second group supports communist positions. The third group, he argues, is made up of people who don't know exactly what they want.

Yet despite this problematic makeup, Melamed writes that if the situation were different, the settlers possibly would be leaning more towards the socialist direction; however, in the current national situation, it is necessary to favor a more limiting approach that places additional responsibility on the individual, their family and their friends.

And what is the "national situation" that is tipping the balance for the rabbi against "the socialist direction"?

"A situation in which we are compelled to deal with a large and hostile Arab minority, which naturally by any social criterion that is established will be the first to be entitled to any kind of benefit."

He is referring, of course, to the Arab citizens who live in Israel, and from whose tax money he benefits. Social justice, and justice in general, ends for him (and also for a considerable number of the demonstrators on Kaplan Street in Tel Aviv ) at the outskirts of Umm al-Fahm. Never mind the gates of Nablus.

The reprimand season
Barak Ravid reported in these pages yesterday on the collective reprimand that the ambassadors of the European Union countries received from National Security Adviser Yaakov Amidror because of Europe's strange refusal to support the settlements policy. Europe is not alone. In Latin America, too, treacherous countries are cropping up, one after another, and refusing to believe that the government of Prime Minister Benjamin Netanyahu and Foreign Minister Avigdor Lieberman is looking toward the 1967 borders.

And indeed, last week, Honduras President Porfirio Lobo Sosa announced that his country will vote in favor of the Palestinians in the United Nations General Assembly. At the Ministry of Foreign Affairs in Jerusalem, they were furious; only two months ago, Deputy Foreign Minister Daniel Ayalon flew all the way to El Salvador to persuade the heads of the Organization of American States to oppose the Palestinian move. According to a statement released at that time by the spokesman for the Ministry of Foreign Affairs, the foreign ministers of four countries - among them, Honduras - "expressed sympathy and understanding" for Israel's position concerning the Palestinian move.

The Foreign Ministry has deviated from its usual custom and has made it public that the ambassador of Honduras in Israel has been summoned for "clarifications" - which is diplomatic-speak for a reprimand. China, you have been warned! Asia's turn is coming.

 

 

 
Tilføj kommentar