Spadseretur i Jerusalems Gamle Bydel

JERUSALEM (05.09.2009): I dag tog jeg ind til Jaffa Porten ved indgangen til Jerusalems Gamle Bydel. Her lige udenfor den gamle middelalderlige byport ligger en underjordisk parkeringsplads, som i de seneste måneder er blevet skueplads for ugentlige sammenstød mellem politiet og nogle af den hellige bys ultra-ortodokse jøder.

De fromme jøder er blevet ophidset over at parkeringspladsen er begyndt at holde åbent på shabbat - den ugentlige jødiske hviledag. Den vrede er i de sidste måneder blevet luftet hver eneste fredag aften og lørdag eftermiddag. I tusindvis er de ultra-ortodokse gået i flæsket på politiet, som ikke har lagt fingrene imellem, for at holde parkeringspladsen åben.

 
 
Jerusalems borgmester begrunder åbningen af parkeringspladsen med, at det ikke giver mening at have en splinter ny, moderne, underjordisk parkeringsplads, som det har kostet formuer at anlægge, og så holde den lukket på den ene dag om ugen, hvor landets befolkning faktisk har fri, og kan besøge landets hovedstad.

I virkeligheden handler sammenstødene ikke så meget om parkeringsanlægget, som det handler om, hvilken type by Jerusalem skal være: Et himmelsk Jerusalem kun med plads til fromme, skæggede mænd, rabbinere og hellige krigere, eller en moderne, åben og tolerant by, med plads til alle - også de religiøse.

Jeg tog naturligvis ind til Den gamle By for at se, om der også denne weekend ville være problemer. Man er vel journalist! Det interessante i denne uge, udover at jeg selv lige er kommet tilbage til byen efter halvanden måned i Danmark, er, at en række fremtrædende ultra-ortodokse rabbinere nu har sagt, at kampen imod parkeringspladsen  og de gudløses brud på shabbat-lovgivningen skal ske uden brug af vold.

Deres ord blev hørt.

Da jeg kom ind til Jaffa Porten, var der kun en lille samling politifolk... just in case. Jeg er overbevist om at andre var i reserve, men holdt sig ude af syne. Der var også spredte grupper ultra-ortodokse unge, som hang på gadehjørnerne og kedede sig, og tydeligvis håbede, at nogen ville se stort på  deres rabbineres forbud mod vold.

Men intet skete.

Dagen forløb fredelig og rolig, som en shabbat bør forløbe.

Man undrer sig blot over, at hvis rabbinerne kan stoppe hele dette vanvid blot med en enkelt bekendtgørelse, hvorfor pokker har de så ikke gjort det for to måneder siden. At de har været i stand til at stoppe for det tankeløse, voldelige vanvid i månedsvis, men blot har ladet det få lov til at løbe løbsk hver eneste weekend, gør dem afgjort til medansvarlige for al den vold, de nu vender sig imod.

Anyway. Jeg var alligevel inde ved Den gamle By, så jeg kunne lige så godt bruge eftermiddagen til noget konstruktivt. Derfor spadserede jeg rundt og spillede turist. Bazaaren, de små gyder og naturligvis Gravkirken. Jeg knipsede nogle billeder, som jeg vil dele med Jer her.

Så endnu en smuk billedhistorie. Om end lidt turistet. Denne gang fra Jerusalems Gamle Bydel.

 
 

* * *

Der er mange flere billeder fra Jerusalem's Gamle Bydel ovre i fotogalleriet:

http://www.steffen-jensen.dk/dan/fotogalleri/28-jerusalems-gamle-bydel/

Fra Via Dolorosa, som også ligger i Den Gamle By:

http://www.steffen-jensen.dk/dan/fotogalleri/37-via-dolorosa-jesu-lidelsens-vej/

Lidt fra Gravkirken:

http://www.steffen-jensen.dk/dan/fotogalleri/25-gravkirken-i-jerusalems-gamle-bydel/

Og når vi er ved de hellige steder i Den gamle Bydel, så kommer der her to gallerier om Grædemuren og Tempelbjerget:

http://www.steffen-jensen.dk/dan/fotogalleri/29-graedemuren/ 

http://www.steffen-jensen.dk/dan/fotogalleri/39-al-aqsa-og-klippemoskeen/

 
 
 
 
 
Tilføj kommentar