Istanbul & Diyarbakir:

Fotografiske rejsenotater fra Tyrkiet

JERUSALEM (01.09.2009): Ind imellem bliver jeg sandt at sige lidt træt af altid at skrive og lave TV om politik, islamisme, bosættere og alle mulige andre problemer. Så da jeg lige har fået mig et nyt computer-program til at katalogisere og få orden på mine mange fotografier, og jeg derfor har brugt dagen til at browse igennem virtuelle stakke af billeder og få orden på dem, så bruger jeg lige lejligheden til blot at vise en stak fotos fra Istanbul, som er en af mine absolut favorit-byer i Mellemøsten.
Istanbuls forankring i både den muslimske og orientalske verden på den ene side og den vestligt europæiske på den anden er tydeligt overalt. Og i Istanbul forenes disse forskellige rødder på smukkeste vis.      Mange af de lokale vil naturligvis påstå, at Istanbul slet ikke hører til Mellemøsten. I bund og grund er det jo rigtig nok, eftersom den ene side af Istanbul ligger i Europa, og kun den østlige del på den anden side af Bosphorus-strædet ligger i Asien. Men det er en anden historie, som jeg vil kigge på ved en anden lejlighed.
     Billederne her stammer udelukkende fra den europæiske, vestlige side. Fortrinsvist fra Eminönü og Beyoglu, som ligger på hver sin side af den bugt, der kaldes Det gyldne Horn.

* * *

 
 

Den første lille samling Istanbul-fotos er fra fredagsbønnen i Sultan Ahmet-moskéen, den som også kaldes Den blå Moské.
     Derefter kommer en række ganske almindelige turistfotos fra en spadseretur gennem den centrale del af Istanbul.
     Byens forankring i både den muslimske og orientalske verden på den ene side og den vestligt europæiske på den anden er tydeligt overalt. Og i Istanbul forenes disse forskellige rødder på smukkeste vis. Men det der mest af alt gør denne by, og for den sags skyld også resten af Tyrkiet, til et så tiltrækkende sted, er først og fremmest de vidunderlige, venlige og hjælpsomme mennesker, som man møder overalt.

* * *

 
 

Ikke alt er naturligvis smukt og harmonisk selv i denne dejlige by. Når der er problemer eller demonstrationer af den ene eller anden art, så møder politiet utrolig talstærkt op. Og mens resten af Tyrkiet i de seneste årtier med syvmileskridt har bevæget sig i vestlig og demokratisk retning, så halter "virksomhedskulturen" i det tyrkiske politi mildt sagt lidt efter.
     Fotografier her stammer fra en af mange demonstrationer i Istanbul i forbindelse med det sidste valg.

* * *

 
 

Nu da jeg alligevel var begyndt på at bladre igennem mine mange fotos fra Istanbul, så dukkede der også en række andre billeder fra Diyarbakir i den østlige, kurdiske del af landet op. De tyrkiske myndigheder i Ankara kan ikke lide, at man taler om "den kurdiske" del af landet. For selvom der i de seneste årtier er blevet "slagtet mange hellige køer" i Tyrkiet, så er visse emner fortsat ret ømtålelige. Ikke mindst spørgsmålet om undertrykkelsen af den kurdiske befolkning. Og kurdernes krav om en eller anden form for internt selvstyre eller i det mindste blot lidt kulturel autonomi, kan stadigvæk få myndighederne til at gå ballistisk.
     Mine forskellige besøg i Diyarbakir har som regel været i forbindelse med retssagerne imod en række kurdiske borgmestre, som i sin tid formastede sig til at skrive et brev til daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen, med en anmodning om, at han ikke bøjede sig for det tyrkiske pres, og lukkede den kurdiske Roj TV-station, der sender fra Danmark.
     Men disse besøg til Diyarbakir gav mig også mulighed for at vandre lidt rundt og tage billeder til mig selv fra denne noget anderledes del af Tyrkiet. Så dem får I også lige en smagsprøve på.

* * *

 
 

Der er ikke meget andet at sige om denne historie. Det er kun en stak billeder fra en vidunderlig del af verden til almindelig nydelse. Der er flere billeder fra Tyrkiet ovre i fotogalleriet.

* * *

Jeg har i øvrigt også lige opdaget dette lille, smukke still photo-essay fra Istanbul på YouTube. Hvis du har tid, så tag et kig derover.

Du kan også se flere af mine egne fotografier fra Istanbul ovre i fotogalleriet her på hjemmesiden. Og lidt flere fra Diyarbakir.

 

 
 
 
 
 
Tilføj kommentar