Krigen imod Islamisk Stat:

Luftangreb ikke nok

Angreb fra luften er ikke nok. ISIS rykker stadigvæk frem på landjorden.
Angreb fra luften er ikke nok. ISIS rykker stadigvæk frem på landjorden.
 
 
Kurfdiske militssoldater er i store områder de eneste, der aktivt kæmper imod Islamisk Stat, men de føler sig helt alene i deres kamp.
JERUSALEM (07.10.2014): Bomber og missiler fra vestlige og arabiske kampfly er ikke nok. Islamisk Stat rykker fortsat frem. Den store kurdiske by Kobani på grænsen til Tyrkiet falder en af de nærmeste dage. Så dystert kan situationen beskrives.
 
Selvom der er dannet en international koalition med det udtrykkelige formål at stoppe den brutale terrororganisation Islamisk Stat (også kaldet ISIS og ISIL), en gang for alle, så er det ikke lykkedes. Terrororganisationen rykker stadigvæk frem, trods koalitionens daglige angreb med kampfly fra luften.
 
”Luftangreb alene er slet ikke nok til at vinde over ISIS i Kobani”, siger Idris Nassan, en af lederne af de kurdiske militsfolk, der desperat forsøger at forsvare denne strategisk vigtige kurdiske by. 
 
Falder Kobani, giver det Islamisk Stat ét stort sammenhængende område langs grænsen til Tyrkiet. Og ikke bare det, rent psykologisk vil det være en kæmpemæssig sejr for Islamisk Stat, fordi det vil fremstå som en sejr over Vestens moderne krigsmaskine.
 
 
 
Almindelige mennesker frygter for halshugninger, kidnapninger og offentlige afstraffelser og flygter. Derfor erobrer Islamisk Stat ofte næsten tomme spøgelsesbyer.
En AP-korrespondent, der observerer situationen fra den tyrkiske side af grænsen lige overfor Kobani, der på arabisk hedder Ayn al-Arab, rapporterer, at ISIS’ sorte banner er begyndt at dukke op ovenpå husene på et bakkedrag i den østlige del af byen, hvilket antyder, at de militante islamister er gået frem flere steder i udkanten af byen og i realiteten har omringet den.
 
Det bekræfter Idris Nissan inde fra Kobani: ”ISIS har belejret byen fra tre sider, og kampflyene kan ganske enkelt ikke ramme hver eneste ISIS-kæmper på jorden”.
 
Kobanis fjerde side, hvor ISIS ikke har kontrollen, er grænsen ind mod Tyrkiet. Kampene foregår nu i gaderne inde i selve Kobani. Byens kurdiske
 
 
Angreb fra luften er ikke nok. ISIS rykker stadigvæk frem på landjorden.
forsvarere siger, at Islamisk Stat kun er omkring to kilometer fra byens centrum. 
 
Kobani er en by på størrelse med Aarhus i Danmark. Og for at blive i det billede og give en fornemmelse af, hvor meget de kurdiske forsvarere er trængte lige nu, så kontrollerer de stadigvæk Rådhuspladsen, Banegårdspladsen og Store- og Lilletorv, mens ISIS allerede har indtaget Risskov, Universitetsparken og er rykket forbi Marselisborg.
 
De kurdiske militsgrupper, der kæmper for at holde ISIS ude af Kobani, og som har holdt stand i mere end et år, siger, at det nu kun er et spørgsmål om få dage, inden byen falder, hvis der ikke snart kommer hjælp af en helt anden art end hidtil. 
 
Der er udbredt frygt for en massakre, skriver nyhedsbureauet Reuters, da byens kurdiske forsvarere sværger at kæmpe til det sidste. Islamisk Stat brutale fremfærd med halshugninger, massedrab og tortur har spredt frygt i regionen, og op mod 180.000 er flygtet fra Kobani-regionen til Tyrkiet.
 
Den kendsgerning, at luftangrebene har så begrænset effekt på Islamisk Stats fremmarch rejser spørgsmålet, om koalitionen benytter sig af den rette strategi, skriver den britiske avis The Guardian.
 
Kurdiske kilder i området fortæller, at ISIS-folkene, når de hører kampfly i luften, blot forlader deres positioner for en kort periode og søger dækning andre steder. Kurderne kan ikke benytte dette fravær til at indtage positionerne, for kurderne kan ikke kommunikere direkte med kampflyene, og derfor risikerer de, at flyene bomber positionerne, fordi deres seneste efterretninger var, at de var på ISIS’ hænder.
 
 
De kurdiske styrker har en del kvinder blandt sine soldater.

 
Derfor er der brug for bedre og ”real time” efterretninger fra jorden fra veltrænede specialstyrker, som samtidig med laser og anden målsøgningsudrustning kan udpege de præcise mål for kampflyene, så missilerne ikke rammer civile eller venligtsindede styrker.. Men disse kampstyrker er der ikke. Kurderne slås helt alene.
 
Den tidligere britiske generalstabschef Sir David Richards siger til BBC, at ”luftangreb alene vil ikke kunne vinde en krig som den”, (der udkæmpes i Syrien). 
 
”Der er ikke tale om en typisk anti-terroroperation, for fjenden er mere konventionel udrustet med kampvogne, pansrede køretøjer, artilleri og så videre. (ISIS) erobrer territorium, og slås for at bevare
 
 
Islamisk Stat er noget af det mest sadistiske, vi har set i den nyere tids historie.
kontrollen over de erobrede områder. Derfor bliver man nødt til at betragte konflikten mere i stil med en konventionel krig”, siger den tidligere britiske militærchef.
 
Lige på den anden side af grænsen sidder en veludrustet og veltrænet tyrkisk hær og venter. De tyrkiske enheder er tilsyneladende på det allerseneste blevet forstærket, eller i hvert fald er de mere synlige i grænseområdet, for der er en del rapporter om kampvogne i bevægelse. Indtil videre dog kun på den tyrkiske side af grænsen.
 
I sidste uge gav det tyrkiske parlament regeringen grønt lys til at sætte tropper ind på landjorden i både Syrien og Irak, hvis regeringen skulle finde det nødvendigt, men indtil videre er det ikke sket.
 
Den tyrkiske premierminister Ahmet Davutoglu sagde ellers, at hans land ikke ville tillade, at Kobani falder til Islamisk Stat. Men lige nu, hvor netop det ser ud til at ville ske en af de allernærmeste dage, er der ikke noget, der tyder på, at den tyrkiske hær er på vej ind over grænsen.
 
 
Selvom kurderne i Kobani bekæmper detm der er vores allesammens mareridt, så gør de det stort set helt alene.

Kurderne inde i Kobani mangler tunge våben, ammunition og udrustning. Indtil nu har Tyrkiet været uvillige til at sende militære forsyninger ind over grænsen, fordi den tyrkisk-kurdiske PKK-bevægelse, som regeringen i Ankara stadigvæk anser for at være en terroristorganisation, kæmper inde i Kobani side om side med deres syrisk-kurdiske fæller.
 
”Hvis Kobani falder til ISIS, så står de lige på grænsen til Tyrkiet”, siger Idris Nassan. "Derfor er byens overlevelse ikke kun af betydning for os, det er også vigtig for Tyrkiet”, siger den kurdiske talsmand.
 
* * *
Læs min tidligere analyse af koalitionen imod Islamisk Stat.
Artikel om situationen i den britiske avis The Guardian.
Min artikel herover er skrevet til TV2/Nyhedernes hjemmeside.

 SIDSTE NYT:
ISLAMISK STAT RYKKER FREM I KOBANI

Ritzau/AFP - 07.10.2014 -  Islamister fra Islamisk Stat er trængt ind i den sydvestlige del af den vigtige grænseby Kobani.
 
Kampe mellem den voldelige islamistiske gruppe Islamisk Stat (IS) og kurdiske styrker ser ud til at fortsætte med uformindsket styrke i den strategisk vigtige storby Kobani i Syrien, der ligger tæt på grænsen til Tyrkiet.
 
Ifølge Syriens Observatorium for Menneskerettigheder, der følger de blodige opgør, har kampene spredt sig til den sydlige og vestlige del af byen, som jihadister trængte ind i mandag aften.
 
Således forlyder det, at IS har erobret et antal bygninger i den sydlige og vestlige del af Kobani, blandt andet et hospital under opførsel i den vestlige del af byen.
 
- De (IS-krigere, red) har trukket sig nogle få gader tilbage i de østlige områder, som de erobrede i går, men kampene har nu spredt sig til den sydlige og vestlige del af byen, siger observatoriets direktør Rami Abdel Rahman.
 
Han siger samtidig, at den amerikansk-ledede koalition natten til tirsdag har udført luftangreb mod IS-positioner i udkanten af Kobani.
 
Det bekræftes af aktivist i Kobani Mustafa Ebdi, der dog oplyser, at angrebene stort set ikke har nogen effekt.
 
- Flyene angreb området Mishtenur. Men de (islamisterne, red) er ikke samlet der. Der er andre steder, som de (koalitionen, red) burde angribe, siger Mustafa Ebdi, der dog er ved frisk mod, selv om de kurdiske styrker er hårdt presset af IS.
 
- De kurdiske krigere er stadig optimistiske. De har kun lette våben, men de kender Kobani godt. Og de kæmper for at beskytte deres by, og de siger, at de vil kæmpe til sidste mand, siger Mustafa Ebdi.
 
Ifølge Syriens Observatorium for Menneskerettigheder blev 34 jihadister fra IS og 16 kurdiske krigere dræbt under kampene i Kobani mandag.
 
Islamisk Stat har holdt Kobani, der er den tredjestørste kurdiske by i Syrien med omkring 400.000 indbyggere, belejret siden 16. september.
 
Flere end 180.000 er flygtet fra regionen omkring Kobani mod Tyrkiet.
 
/ritzau/AFP
 
 
Tilføj kommentar