Ufortalte beretninger 13:

De ejer Det Hellige Land

Der havde lige været voldelige sammenstød mellem armenierne og de græsk-ortodokse inde i Gravkirken, og derfor har vi bedt om et interview med den græsk-ortodokse patriark i Jerusalem. Han er en vigtig person. Langt vigtigere end de fleste udenforstående fatter. 
 
Mens vi venter på at komme ind til patriarken, bliver den præst, som eskorterer os inde i Patriarkatet, ringet op. Han undskylder sig og går ud på balkonen, som har udsigt til en af Den gamle Bydels smalle gader.
 
Min armenske fotograf, som forstår græsk, fortæller mig, at samtalen drejer sig om nogle af den græsk-ortodokse kirkes jordbesiddelser. Kirken forhandler en udlejning af jorden, forstår vi, og kirkens advokat ringer for at få ordrer fra patriarken.
 
De kristne kirker er de største private jordbesiddere i Israel-Palæstinaområdet, og den græsk-ortodokse kirke er den allerstørste af dem alle. Det har den været siden den byzantinske periode, hvor den ikke bare sad på alle de hellige steder, men også ejede store dele af resten af Det hellige Land. 
 
Selv i dag ejer kirken det meste af jorden i Jerusalem. For eksempel ligger det israelske parlament, Knesset, på jord, der er lejet fra den græsk-ortodokse kirke. Det samme gør den israelske præsidents residens. 
 
Samtidig med at den græsk ortodokse kirke officielt er meget kritisk overfor Israels politik og forsøg på at få kontrol med jorden, så udlejer og langtidsleaser kirken sine kæmpemæssige jordbesiddelser ud til… ja, netop: Til Israel! Ingen mindre.
 
Business is business.
 
* * *
     
Forgående afsnit -- Næste afsnit
 

 
 
”Ufortalt…” som e-bog
Hvis du vil se en oversigt over alle de afsnit af ”Untold Stories: Billeder og beretninger om Mellemøsten”, som indtil videre er blevet offentliggjort her på hjemmesiden, så kan du finde den ved at klikke her. Listen bliver løbende opdateret.
 


 
Tilføj kommentar