Ufortalte beretninger 17:

Den sunde fornufts oase

Midt i den religiøse og frelste ødemark er her lykkeligvis også små, fredelige oaser af kultur, tolerance og gensidig åbenhed og forståelse. I en by som Jerusalem, som ofte er alt for tæt på Gud, til at det kan være sundt, bliver selv et lille værtshus som Barood med lejlighedsvis live jazz-musik en sådan civilisationens oase.
 
Her kommer byens midaldrende, veluddannede borgerskab. Fortrinsvis jøder fordi værtshuset ligger i Vest-Jerusalem. Da maden ikke er kosher, er det jødiske publikum her mindre tynget af byens hellighed. 
 
Men her kommer også unge palæstinensere – sjovt nok. For det arabiske Øst-Jerusalem er lige så tynget af islamisk religiøs intolerance og gammeldags puritanisme, som dele af den vestlige, jødiske del er. 
 
I øst kan unge palæstinensiske kærestepar end ikke mødes og holde i hånd. En pige, der derovre bare ses alene med en ung mand inden hun er gift, vil straks få sit omdømme ødelagt, blive stemplet som en tøjte, og vil ikke længere kunne blive gift. Derfor går unge palæstinensiske piger i grupper sammen over til Vest-Jerusalem, hvor de mødes med deres palæstinensiske kærester i den jødiske del af byen, og her på værtshuset kommer en del af dem, for at slappe af med lidt vestlig musik, uden stirrende øjne til en afslappet hyggestund med hinanden.
 
Men ingen skånes for den altædende konflikt, der forpester alles liv. Heller ikke de gode mennesker, der befolker denne lille tolerancens oase. 
 
I sommeren 2002 eksploderede en terrorbombe på Det Hebraiske Universitet i Jerusalem. Ni blev dræbt og 85 såret. En af de dræbte var indehaveren, Daniellas, søster. 
 
På trods af hendes personlige tragedie kæmper Daniella  stadigvæk for palæstinensernes ret til en stat, og hendes lille oase eksisterer også fortsat og er åben for alle fredelige, tolerante og civiliserede mennesker midt i den galeanstalt, Jerusalem også er.
 
 
* * *
      
Forgående afsnit -- Næste afsnit
 
 

 
 
”Ufortalt…” som e-bog

Hvis du vil se en oversigt over alle de afsnit af ”Untold Stories: Billeder og beretninger om Mellemøsten”, som indtil videre er blevet offentliggjort her på hjemmesiden, så kan du finde den ved at klikke her. Listen bliver løbende opdateret.
 
 


 
Tilføj kommentar
 
 
1 Kommentarer: