Ufortalte beretninger 18:

Du eksisterer ikke

”Vi går op og ned af hinanden på gader og stræder – palæstinenserne og os israelere. Men vi ser ikke hinanden”.
 
Dette interessante udsagn kommer fra den nu verdenskendte israelske forfatter David Grossman. Da jeg interviewede ham første gang, havde han lige udgivet bogen ”Den gule vind”, som, da den udkom som et temanummer af tidsskriftet Koteret Rashit i sommeren 1987, nærmest profetisk forudså den første Intifada, der brød ud nogle måneder senere.
 
David Grossman havde, indtil forfatterskabet begyndte at tage al hans tid, arbejdet som journalist på Israel Radio. Og det var lidt af en gåde for mig, hvordan han som journalist – ligesom jeg selv – der havde sin gang i de besatte områder, kunne overse hvad det var, der foregik, og hvordan en hel befolkning derfor kunne blive så overrasket, da opstanden pludselig bryder ud. 
 
Hans svar var interessant.
 
”Vi har opøvet en evne til at overse, at den anden overhovedet eksisterer”, svarede David Grossman.
 
”I den undladelsessynd er vi begge parter skyldige. Vi har hver især gjort modparten til glas. Vi ser lige igennem dem, og de opdager heller ikke os. Det er problemet. Og derfor bliver problemerne så uløselige, fordi vi kun ser os selv og ikke registrerer de andre.”
 
 
* * *
      
Dette er slutningen på Jerusalem-kapitlet i "Untold Stories".

Forgående afsnit -- Næste afsnit
English Version
 

 
 
 
”Ufortalt…” som e-bog
Hvis du vil se en oversigt over alle de afsnit af ”Untold Stories: Billeder og beretninger om Mellemøsten”, som indtil videre er blevet offentliggjort her på hjemmesiden, så kan du finde den ved at klikke her. Listen bliver løbende opdateret.


 
Tilføj kommentar