Ufortalte beretninger 71:

Fuldtræffer

Bin Jawad forude brænder. Alle ved, at Gaddafis kampfly også snart når os her i Ras Lanuf. Få minutter senere begynder bomberne at regne ned.
Bin Jawad forude brænder. Alle ved, at Gaddafis kampfly også snart når os her i Ras Lanuf. Få minutter senere begynder bomberne at regne ned.
De sorte røgsøjler er tegnet på en fuldtræffer. En olietank, en del af raffinaderiet, en tankbil eller måske selve olieterminalen. Noget er ramt og brænder. De bomber, der rammer betonbygninger eller det golde ørkensand, sender blot en lys røgsky op, og den forsvinder næsten med det samme. Sådan noget lærer man hurtigt ude på slagmarken.
 
På et tidspunkt tæller vi flere end 10 fuldtræffere i hurtig rækkefølge. Oliefaciliteterne går op i røg.
 
Det er ikke på grund af oprørernes granater – eller muhajedinerne, som nogle af dem, vi taler med, helst selv vil kaldes. Frihedskæmperne. Fuldtræfferne skyldes de Gaddafi-loyale regeringsstyrker, som er gået i offensiven. Lige nu er de godt i gang med at pulverisere de oprørsstyrker, der er nået frem til Bin Jawad og Es Sidr lidt længere fremme. Om lidt kommer turen til os her i Ras Lanuf.
 
 
Oprørerne er en flok utrænede barfodskrigere. Konstant ender det i diskussioner midt på landevejen. De færreste ved noget om krig, men mange har en mening, og alle vil udstede ordrer til de andre.

Så drøner kampflyene hen over vore hoveder, og bomberne falder i en jævn strøm. Tunge drøn og jorden ryster under os. Endnu en røgsky begynder at stige til vejrs. Luftbombardementet suppleres af tungt artilleri og raketter. Gaddafis styrker har hverken mangel på våben eller ammunition, og de ved, hvordan det skal bruges.
 
Det, vi ser, er det skæbnesvangre opgør, som måtte komme. Vi har nærmest ventet på det.
 
* * *
     
Forgående afsnit -- Næste afsnit


 

 
 
”Ufortalt…” som e-bog
Hvis du vil se en oversigt over alle de afsnit af ”Untold Stories: Billeder og beretninger om Mellemøsten”, som indtil videre er blevet offentliggjort her på hjemmesiden, så kan du finde den ved at klikke her.


 
Tilføj kommentar