Ufortalte beretninger 74:

Young Guns

Intet fungerer… og det er i virkeligheden ikke rigtigt… ganske meget fungerer faktisk, men slet ikke på den ordinære facon. Krigen har ændret alt. Mobiltelefonnettet er lige kommet op at køre igen her i Benghazi, og det er gratis. Ingen ved, hvem man skal betale til. Man kan dog ikke ringe internationalt – kun lokalt.
 
Vi er inde i byen for at købe en lokal mobiltelefon. Det er heller ikke helt legalt. Vi må købe både den og SIM-kortet på den sorte børs. Men det virker. 200 US$ og vi kan kommunikerer på telefon med de lokale.
 
Jamal, vores lokale fixer, ordner handelen inde i en port. Imens spadserer jeg lidt rundt i kvarteret og fotografere. Her er stille og roligt, selvom Gaddafi’s styrker kun er en halvanden hundrede kilometer sydpå. En håndfuld småpiger løber rundt og spiller bold bag en interimistisk afspærring på tværs af vejbanen. En dreng bevogter indkørslen til nabolaget. 
 
Jeg forsøger at fotografere pigerne, men de løber grinende væk. Den unge vagtmand kommer hen og beder mig om at tage et billede af ham i stedet. Det gør jeg, og han tager alvorsfuldt og stolt sit gamle gevær op foran brystet. Våbnet er næsten antikt. Det stammer fra den britiske hær, og er sikkert kommet hertil med feltmarskal Montgomery’s ”Ørkenrotter”, som passerede her forbi, tæt forfulgt af Nazi-Tysklands general Erwin Rommel, under Den anden Verdenskrig.
 
Karim, som drengen hedder, er kun 15 år gammel. Han tager jobbet som kvarterets beskytter meget alvorligt, og siger at han vil kæmpe, hvis Gaddafi’s styrker igen nærmer sig byen. Han ved dog ikke om geværet kan skyde. Han har aldrig affyret det.
 
Karim er bare en af et utal af drenge, jeg har mødt her i Libyen, som krigen har gjort voksne før tiden. På en gang ret så imponerende men også ganske sørgeligt, når man tænker over det.
 

 
 
 
 
 
 
 
* * *
     
Forgående afsnit -- Næste afsnit
 

 
 
”Ufortalt…” som e-bog

Hvis du vil se en oversigt over alle de afsnit af ”Untold Stories: Billeder og beretninger om Mellemøsten”, som indtil videre er blevet offentliggjort her på hjemmesiden, så kan du finde den ved at klikke her.

 
Tilføj kommentar