Ufortalte beretninger 76:

Begyndelsen til enden

Når man har to bevæbnede oprørere på forsædet og kører i en pickup-truck med maskinkanon på ladet og det nye grøn-sort-røde libyske flag på motorhjælmen, er det ikke noget problem at komme frem. Problemet er Gaddafi-loyale snigskytter, som vi hele tiden kan høre. Et enkelt højt, skarpt smæld, der ekkoer imellem husmurerne, og umiddelbart derefter, hvis der er oprørere i nærheden, en sand lavine af hektisk, kaotisk skydning i den modsatte retning.
 
Køreturen igennem den libyske hovedstad går fra slagmark til slagmark og fra check point til check point. Alle bemandet med unge mennesker med geværer og automatvåben.
 
 
Ahmad, som både er oprører og også arbejder for os, hiver Gaddafi's flag ned, efter endnu et område i Tripoli er faldet til oprørshæren.

”Salaam Aleikum, sha’abab”, hilser Musab, vores chauffør og oversætter. Så vender han sig med et smil og siger, som om det forklarer alt: ”De er fra Zintan.”
 
Musab og hans ven Ahmad omme på forsædet er selv begge fra den strategisk vigtige by oppe i Nafusa-bjergene, og på vejen igennem Tripoli udpeger han alle de oprørsenheder, der kommer fra hans fødeby. Vi passerer også et par oprørskolonner, som stammer fra Misurata. De er blevet sat i land fra søsiden, får vi at vide. Det fornemmes lidt, som om enhederne fra Zintan og Misurata konkurrerer med hinanden.
 
Størstedelen af Tripoli er nu på oprørernes hænder, men der er fortsat enkelte lommer af Gaddafi-hardliners, der holder fast og kæmper imod. Man spørger sig selv, hvorfor de gør det? Slaget er tabt. De har ikke en chance. Men de fortsætter alligevel.
 
Vi er for fuld fart på vej igennem Tripoli. Musab siger, at det er sikrere at køre hurtigt for at undgå snigskytternes kugler. Til gengæld øges risikoen for at komme til skade ved et trafikuheld, tænker jeg, men siger ikke noget. Rundt om på gaderne og fortove ligger der stadigvæk lig, så mine problemer synes lidt i petitesseafdelingen.
 
Så hører vi det: ”Gaddafi er fundet!”
 
Det, alle drømmer om.
 
”Gaddafi er omringet!”
 
Rygtet spreder sig som en steppebrand blandt oprørerne tværs igennem den libyske hovedstad. Så stærk er drømmen om at se afslutningen på diktatorens 42 år lange regime.
 
Vi hører, at Gaddafi sammen med en gruppe loyale lejesoldater er omringet i en boligejendom lige udenfor det kæmpemæssige område, der huser hans hovedkvarter.
 
* * *
     
Forgående afsnit -- Næste afsnit
 

 
 
”Ufortalt…” som e-bog
Hvis du vil se en oversigt over alle de afsnit af ”Untold Stories: Billeder og beretninger om Mellemøsten”, som indtil videre er blevet offentliggjort her på hjemmesiden, så kan du finde den ved at klikke her.


 
Tilføj kommentar