Mahaneh Yehuda-markedet i Vest-Jerusalem

Grøntsager besidder en guddommelig skønhed.
Grøntsager besidder en guddommelig skønhed.

JERUSALEM (03.11.2009): Som studerende i midten af 70’erne boede jeg lige ved siden af grøntsagsmarkedet Maheney Yehuda i Vest-Jerusalem. Dengang var det meget ofte mål for palæstinensiske terrorbomber. Det blev det igen under den anden intifada, men nu har her været relativt roligt relativt længe. Mit kontor ligger i dag i en TV-bygning kun fem minutters gang fra Mahaneh Yehuda, så derfor går jeg tit derover for at spise frokost i en af de små lokale orientalske restauranter.
     Spadsereturen igennem Mahaneh Yehuda er en oplevelse i sig selv. Her er en eksplosion af dufte og farver. Og de handlende råber om kap om dagens særlige tilbud.

 
 
Hver en pebberfrugt er helt unik, selvom den ved første øjekast synes totalt identisk med alle de andre.
Her er som på et fransk farmers marked. Grøntsagerne er friske. Og selvom vi ligger et stykke fra kysten i Jerusalem, så bliver der bragt frisk fisk herop nede fra fiskerihavnene ved Middelhavskysten hver dag. Der er flere små bagerier inde på markedet, så her er også hele tiden frisk brød. 
     Det kan måske lyde lidt tåbeligt og banalt. Men der er to ting, som jeg, når jeg betragter dem, synes, er næsten guddommelige skabninger i deres fuldkommenhed (udover mine børn naturligvis), så smukke er de. Det ene er grøntsager. Og det andet er nybagt brød. I særdeleshed de særlige brød, challot, som man bruger ved det jødiske shabbatmåltid.
    Når man betragter en grøntsag, er den så perfekt og fuldkommen. Den kunne ganske enkelt ikke skabes mere fuldendt. Og trods en næsten uniformeret enshed fra peberfrugt til peberfrugt  og tomat til tomat, så er de alligevel alle sammen individualister med helt deres egne unikke særheder hver og en.
 
 
Challe-brød ligger klar til shabbat-middagen.
    Brødene er noget helt andet. Til dem skal lægges den helt vidunderlige duft, der vælter ud af bagerens ovn dagen lang. Alene den er nok til at beruse. Brødenes skabelsesproces – bagningen – er en ren metamorfose i ovnen, som når en larve efter en tid i pubben kommer ud som en smuk og færdig sommerfugl. Et rent mirakel. Et velbagt challe-brød er en af de smukkeste og mest fotogene spiser.
    Begge dele – grønt og bagværk – findes til overflod på Mahaneh Yehuda. Her ligger der også en håndfuld små, uanseelige restauranter, som næsten udelukkende betjener de lokale, men som flere af dem har ganske god kvalitetsmad.
    Da jeg boede i Nahlaot-kvarteret som studerende for over 30 år siden, var det et slumkvarter. I dag er både Nahlaot og Mahaneh Yehuda blevet halvfashionabelt og bohemian, lidt a la Greenvich Village-kvarter i New York, hvilket naturligvis også har fået huspriserne til at ryge i vejret.
    For leden tog jeg mit fotografiapparat med på spadsereturen ned til min lille favoritrestaurant, og skød nogle billeder på vejen igennem Mahaneh Yehuda.

* * *

Der er flere billeder fra spadsereturen igennem Mahaneh Yehuda ovre i fotogalleriet:
http://www.steffen-jensen.dk/dan/fotogalleri/43-mahaneh-yehuda-markedet-i-vest-jerusalem/

 
Tilføj kommentar