Yom Kippur:

En hel nation lukker og slukker

På Yom Kippur – Den store Forsoningsdag – faster man i 24 timer, og troende jøder tilbringer det meste af tiden i synagogen. Maleri af Isidor Kaufman (1853-1921).
På Yom Kippur – Den store Forsoningsdag – faster man i 24 timer, og troende jøder tilbringer det meste af tiden i synagogen. Maleri af Isidor Kaufman (1853-1921).

JERUSALEM (08.10.2008): Der er lukket og slukket. Israel er gået i stå. Alt er gået i stå. Helt i stå.
    Ingen biler på gaderne. Ingen busser. Ingen taxaer. Radioen er død og fjernsynet sender ikke. Forretninger, restauranter og alle forlystelser er lukket.
    Det er svært at forestille sig, at en moderne stat i det 21. århundrede på den måde kan gå helt i sort. Men det er lige sket her i Israel, fordi den jødiske stat fra onsdag aften til sent torsdag markerer Den store Forsoningsdag – Yom Kippur.
    Den absolutte og totale stilhed har sænket sig over et land, som til daglig er støjende, hektisk og overenergisk.

Men samtidig med at Israel lukker ned, så optrappes sikkerhedsforanstaltningerne. Israel har begået den fejl én gang tidligere at tro, at intet kunne ske på Den store Forsoningsdag, og præcist på den dag angreb de omkringliggende arabiske stater. Yom Kippurkrigen i 1973 var en traumatisk oplevelse for israelerne, og den ønsker de ikke at genopleve.
På Yom Kippur er Israel særlig sårbar, fordi advarsler i tilfælde af krig og fjendtlige angreb sker igennem radioen, som ikke sender i de næste mere end 24 timer. Og selvom radioen pludselig begynder at sende katastrofemeldinger og – som det skete i 1973 – udsender kodemeldinger om hvilke af hærens reserveenheder, der skal mobiliseres, så er der ingen, der lytter.

 
 
Yom Kippur i synagogen. Maleri af Maurycy Gottlieb (1856-1879).
I tidligere år, hvor situationen var anspændt i forbindelse med Yom Kippur, har Israel åbnet for en såkaldt ”sort radiokanal”. Det er en radiokanal, som ikke sender. Eller som sender stilhed. Den kan folk så indstille deres åbne radio på, og i tilfælde af et angreb, vil radiokanalen begynde at sende.
    Derfor lukker Israel også på en række af de store jødiske helligdage af til de besatte palæstinensiske områder på Vestbredden. Det skete i sidste uge til det jødiske nytår Rosh Ha’Shannah og det sker nu til Yom Kippur.
    Situationen i forhold til Gaza ændres ikke særlig meget, for dertil har der alligevel mere eller mindre været lukket af siden Hamas kom til magten for to og et halvt år siden. Men i det kommende døgn vil der heller ikke blive kørt forsyninger ind i Gaza-striben fra Israel, fordi grænsen helt er lukket af.

Fra solnedgang onsdag til lidt senere torsdag aften faster rettroende og traditionelle jøder. Mange tilbringer en stor del af tiden i synagogen. Her i Jerusalem vil mange, mange tusinde ortodokse jøder også søge ind til Grædemuren i Den gamle Bydel, hvor størstedelen af befolkningen er palæstinensisk, så også her vil de israelske sikkerhedsforanstaltninger være skruet i vejret.
    Ude på selve Vestbredden vil palæstinenserne dog have området lidt mere for sig selv, end de har det på en normal hverdag, for troende jøder kører ikke i bil på Yom Kippur, så palæstinenserne kan i det døgn Yom Kippur varer færdes rundt uden at møde jødiske bosættere på vejene.
    Selv ikke-religiøse jøder undlader at køre i bil på Yom Kippur, så de eneste biler, der ses på gader og veje er udrykningskøretøjer. Derfor er Yom Kippur i folkemunde blevet omdøbt til Chag Ha’Ofananayim – Cyklernes Fest, fordi børn og unge denne dag helt og totalt har overtaget kørebanerne med deres cykler, løbehjul og skateboards.

 
Den store Ayalon-omfartsvej i Tel Aviv ligger totalt øde bortset fra nogle cyklister, som normalt er forment adgang til motorvejen.
 
Den store Ayalon-omfartsvej i Tel Aviv ligger totalt øde bortset fra nogle cyklister, som normalt er forment adgang til motorvejen.
 
Tilføj kommentar