Sådan ser Istanbul ud:

Når man er i et Ara Güler-humør

ISTANBUL (27.09.2016): I aftes var jeg ude for at spise på en lille, hyggelig restaurant nede ved færgerne i Karaköy her i Istanbul. Inden min gode kollega og dinner date Sultan Coban ankom, spadserede jeg rundt på Beyoğlu-siden af bugten Det gyldne Horn og fotograferede en smule i det hastigt svindende aftenlys.
 
Restauranten, som Sultan havde fundet til os, viste sig at være en hyggelig, lille græsk restaurant med god, ærlig mad og Ara Güler-fotografier på væggene.
 
Ara Güler er Istanbuls store fotograf, som har dokumenteret denne by historie de sidste mere end 65 år. 
 
Güler er i dag 88 men fotograferer efter sigende stadigvæk en gang imellem. Det er i hvert fald ikke mange år siden, han lavede nogle portrætter af præsident Recep Tayyip Erdogan.
 
I dag drak jeg så eftermiddagskaffe på Ara Kafe, som er Ara Gülers egen lille, fine cafe ved siden af Galatasaray-gymnasiet nær Istiklal-strøget. Her er der naturligvis også masser af Ara Güler-fotos på væggene.
 
 

Det bragte mig så meget i et ophøjet ”Ara Güler-humør”, hvis man kan sige det, at jeg forsøgte at bearbejde et af mine fotos fra i aftes nede ved Det gyldne Horn med Süleymaniye-moskéen ovre i bazaarkvarteret i baggrunden – et motiv som den store istanbuli-fotograf mange gange har foreviget – i bedste Ara Güler-stil.
 
Jeg kan naturligvis ikke måle mig med den gamle mester, med ved at blive inspireret af fagets store ikoner, nogle gange måske ligefrem forsøge at efterligne dem, så bliver man, håber jeg, selv en smule bedre. Og langsomt, langsomt finder man sig også lige så stille sin egen stil.

Størsteparten af Ara Gülers produktion er i sort-hvid. Derfor er billedet herover også i monochrome. Jeg fotograferer naturligvis i farver, så derfor får du også lige en anden version af et af motiverne med lidt kulør på.
 
Det er næsten ligegyldigt, hvor man peger kameraet hen, så er der i Istanbul fantastiske motiver, der blot venter på at blive fotograferet.
 
Tilføj kommentar