Ufortalte beretninger 22:

Til ære for kameraet

Konflikten mellem Israel og palæstinenserne er det, journalister med et forkætret udtryk kalder ”en god historie”. Den har det hele. Skurke og helte. Klichéer så tydelige som skåret i pap. Og vore billeder understøtter den opfattelse.
 
Indtil årene lige efter Seksdageskrigen i 1967 var det en konflikt mellem Israel og den samlede arabiske verden. Den handlede om Israels overlevelse, og den jødiske stat var den lille, modige David, som imod al sund fornuft kæmpede imod den store Goliath… og vandt.
 
 

David og Goliath-billedet eksisterer stadigvæk, men nu er det en israelsk-palæstinensisk konflikt, og det er Israel, der er den store grumme Goliath, mens palæstinenserne fremstår som den lille, modigt kæmpende David. Veludrustede israelske soldater med skydevåben overfor unge, stenkastende palæstinensisk civile.
 
På landjorden ude på Vestbredden fører kampene ikke til de store forandringer, for det handler ikke om at erobre et strategisk højdedrag. Her er de strategisk vigtige punkter nemlig fotografernes kameraer. Det er for dem, kampene finder sted.
 
Palæstinenserne og israelerne er skuespillerne. Medierne er scenen. Den internationale offentlighed er publikum, og målet er at skabe en opinion, der tvinger omverdenens politikere, parlamenter og stats- og regeringschefer til at lægge pres på konfliktens parter.
 
 
* * *
     
< Tidligere afsnit -- Næste afsnit >
English Version >


 
 
 
”Ufortalt…” som e-bog
Hvis du vil se en oversigt over alle de afsnit af ”Untold Stories: Billeder og beretninger om Mellemøsten”, som indtil videre er blevet offentliggjort her på hjemmesiden, så kan du finde den ved at klikke her. Listen bliver løbende opdateret.
 
 
 
 


 
Tilføj kommentar