Ufortalte beretninger 32:

Det begynder med et skur

 
 

Som regel ser det ikke ud af meget i starten. Det begynder ofte bare med et skur, en hytte eller et par mobile barakker på en forblæst bakketop. Men år senere ligger der en mindre landsby med moderne beboelsesejendomme i beton, butikscentre, børnehaver og skoler.
 
Mange steder i verden ville sådan en byggeaktivitet blive set som udtryk for en driftig politisk ledelse, der sørger for at bekæmpe boligmanglen og som opfører små, velindrettede nye satellitbyer udenfor de overbefolkede, forurenede bycentre. 
 
Her i Mellemøsten er intet dog så enkelt. 
 
Om byggeaktiviteten er god eller skidt afhænger af, hvem der skal bo i husene. I hvert fald hvis husene bygges på Vestbredden eller i Øst-Jerusalem. Er beboerne palæstinensere, er byggeriet en fantastisk ting, set med manges øjne. Er det derimod israelske jøder, der flytter ind, er bygningerne et stort problem, for så koloniseres israelerne det område, hvor palæstinenserne ellers drømmer om en gang at oprette deres stat. Så om husene er gode eller problematiske afhænger af, hvilket navneskilt, der bliver skruet på dørene.
 
Israel bruger bosættelserne til langsomt og sikkert at integrere de områder, der blev besat i ’67-krigen, i det egentlige Israel. Derfor er hver eneste bygning,
 
 
der rejses i en jødisk bosættelse i de besatte områder et søm i kisten i den palæstinensiske drøm om en stat.  Derfor er palæstinenserne naturligvis imod byggerierne.
 
Men heller ikke det er så simpelt her i Mellemøsten. 
 
De færreste udenfor området ved formentlig, at det som oftest er palæstinensere, der bygger husene til de jødiske bosættere.
 
Man kan sådant set ikke fortænke de palæstinensiske bygningsarbejdere i deres valg af arbejdsplads. Der er nemlig stor arbejdsløshed i de palæstinensiske områder. Blandt andet fordi Israel har lukket
 
 
grænsen til det egentlige Israel. Det har Israel gjort for at beskytte sig selv imod palæstinensiske selvmordsterrorister. 
 
Det udelukker dog samtidig titusindvis af palæstinensiske løsarbejdere fra det israelske arbejdsmarked. Derfor føler mange, at de ikke har ret mange andre alternativer end at bygge jødernes bosættelser.
 
Det begynder med et skur. 
 
Det udskiftes med en præfabrikeret skurevogn. 
 
Så kommer et mindre hus, og i løbet af nogle år ligger der en helt ny lille by på bakketoppen. En jødisk bosættelse, bygget af palæstinenserne på den jord, hvor de hellere ville bygge deres egen stat.
 
Intet i Mellemøsten er så simpelt!

 
* * *

    
Forgående afsnit -- Næste afsnit

 

 
 
”Ufortalt…” som e-bog
Hvis du vil se en oversigt over alle de afsnit af ”Untold Stories: Billeder og beretninger om Mellemøsten”, som indtil videre er blevet offentliggjort her på hjemmesiden, så kan du finde den ved at klikke her. Listen bliver løbende opdateret.


 
Tilføj kommentar
 
 
1 Kommentarer: