Ufortalte beretninger 33:

Gud, Det hellige Land og en skruetrækker

”Det her, det er vores land”, siger Daniella Weiss med en overbevisning, så man tror på hende. Der er ikke det mindste mikroskopiske gran af tvivl i hendes stemme. Men det er ikke nok. Kendsgerningen skal understreges endnu mere, så hun flytter sin fod, og peger på jorden lige under den.
 
”Den her jord. Her! Jorden under mine fødder”, pletten bliver meget energisk udpeget, ”det er vores. Gud har givet dette land til os, og vi flytter aldrig fra det igen”, siger hun og ånder ligesom lettet op. Det er sagt. Dermed er det slået fast. 
 
Området Daniella Weiss taler om er Vestbredden. Det som nogen kalder de besatte områder, men som hun benævner Judæa og Samaria. Ved at bruge områdets bibelske navn er forbindelsen til Gud også etableret. Gud er indehaveren. Bibelen er skødet. Og jøderne forpagterne af Guds hellige land. 
 
Det her handler ikke om, hvad der er ret og rimeligt i banal profan forstand. Jorden her er hellig, og en del af en guddommelig plan, som er langt overstiger vores fatteevne. Det er ligegyldigt om jeg er enig, kan forstå eller acceptere det. Det her handler om Messias’ kommer og verdens forløsning. Og for det må alt andet vige.
 
Derfor handler det ikke om at overbevise palæstinenserne, de arabiske naboer eller resten af verden om det rigtige og rimelige i at jøder skal bygge og bo her. I bedste fald vil de alligevel ikke forstå det. I værste fald, og det er det man forventer, vil de modarbejde det. For det er det, man når man er jøde af den her udgave, forventer af verden.
 
Så i stedet for at argumentere, fremlægge sin sag og forsøge at overbevise, så bygger de jødiske bosættere. Jo flere huse, des flere jøder. Jo flere jødiske familier i Judæa og Samaria, jo sværere bliver det for enhver fremtidig israelsk regering at opgive området.
 
At bygge er ikke bare et spørgsmål om at løse et boligproblem eller at skabe noget fast ejendom. At bygge her… eller rettere at bygge til jøder her, er at være Guds redskaber og redde en verden, som ikke selv kan forstå det.
 
USA, EU, FN, Kvartetten, Det palæstinensiske Selvstyre, den israelske regering… alle politikerne taler. De jødiske bosættere bygger. Og hver gang der tales om at rømme de besatte områder, bor der pludselig titusinde flere jøder i dem. 
 
Det hellige Land besidder man, når man bygger. Jo mere beton, jo mere ret. Her er sten magt.
 
* * *
Forgående afsnit -- Næste afsnit
 

 
 
”Ufortalt…” som e-bog
Hvis du vil se en oversigt over alle de afsnit af ”Untold Stories: Billeder og beretninger om Mellemøsten”, som indtil videre er blevet offentliggjort her på hjemmesiden, så kan du finde den ved at klikke her. Listen bliver løbende opdateret.


 
Tilføj kommentar
 
 
2 Kommentarer: