Ufortalte beretninger 48:

Vreden ulmer altid lige under overfladen

Der er ingen dansk landsbykirkeidyl over en fredagsbøn i Al Azhar-moskeen i Kairo.
 
Vi har i medierne en tendens til i forståelsens navn at forenkle tingen: Moskeen bliver forklaret som en ”muslimsk kirke” og imamen en ”muslimsk præst”.
 
Intet er fjernere fra virkeligheden i den arabiske verden, hvor samfundet heller ikke er som det danske, og politiet intet har med en venlig dansk landbetjent at gøre.
 
Allerede når man ser den kødrand af kampberedt politi, der har omringet hele moske-området, er det klart, at det her ikke handler om himmelsk fred og harmoni. Det kunne se ud, som om at de troende beder til politiet – i virkeligheden hader de hinanden.
 
Muslimer lever ofte i en brutal virkelighed i direkte modsætning til den verden, islam prædiker. Egypten her er normalt et smilende, gæstfrit og venligt land. Men under overfladen ulmer en vrede. Et raseri, som næres af de uretfærdigheder og skrigende sociale kontraster, der er en del af dagens orden i denne del af verden.
 
Her er mere end nok at være utilfreds med. Det ved myndighederne godt, så hvis de kan kanalisere vreden i en anden retning end mod dem selv, bliver det gjort. Her kommer Israel, USA, danske Muhammed-tegninger, Mossad, verdens jøder og alt muligt andet ind. Kan vreden rettes i den retning, tillades demonstrationerne.
 
Kan den ikke, bliver de smadret.
 
”Folk i den arabiske verden føler altid, at Vesten er imod islam, mens den støtter de korrupte og brutale regimer. Og amerikanerne og europæerne støtter Israel. Så når der er en chance for folk til at vise deres vrede, og folk føler, at deres ære, deres værdighed og deres identitet bliver forhånet, så kommer det hele ud”, forklarer Khaled Salah, der er kritisk egyptisk journalist og selv tidligere var aktiv islamist.
 
 
* * *
     
Forgående afsnit -- Næste afsnit
 

 
 
”Ufortalt…” som e-bog
Hvis du vil se en oversigt over alle de afsnit af ”Untold Stories: Billeder og beretninger om Mellemøsten”, som indtil videre er blevet offentliggjort her på hjemmesiden, så kan du finde den ved at klikke her. Listen bliver løbende opdateret.


 
Tilføj kommentar