Ufortalte beretninger 59:

Presset på Mubarak vokser

 
 

Nedtællingen er i gang. Problemet er bare, at vi ikke ved, til hvad. Men Egypten i næste uge vil være et andet, end det Egypten vi kendte i forrige uge. 
 
Flere dages uroligheder ventes at kulminere i dag, når folk går fra fredagsbønnen. Dette er egypternes ugentlige fridag, og derfor har oppositionsgrupperne naturligvis planlagt, at det er i dag, myndighederne skal have at se, hvor stor en del af befolkningen, der støtter kravet om reformer. Og, for en meget stor del af kritikerne, kravet om at præsident Hosni Mubarak helt trækker sig tilbage.
 
Myndighederne er naturligvis også godt klar over, at dagen i dag bliver afgørende. Og de ved, at demonstranterne og den i stigende grad politiserede ungdom kommunikerer med hinanden over de nye sociale medier. Derfor har myndighederne allerede sat ind overfor dem.
 
Allerede i går kunne man her i Egypten ikke længere komme ind på Facebook, Twitter og andre sociale websites. Internettet blev pludselig enormt langsomt. SMS-systemet virkede ofte ikke og så videre. Her til morgen er internettet helt lukket ned. Egyptens fem internetselskaber har ganske enkelt fået ordre fra myndighederne om at lukke og slukke. For et par timer siden stoppede hele mobiltelefonnettet også med at fungere. 
 
 

De egyptiske myndigheders skridt afslører naturligvis to ting:
 
For det første: Myndighederne har magten, og er ikke bange for at bruge den. Det kan ingen være i tvivl om. End ikke hvis det fører til international kritik af landet. Derfor må man også forvente, at politi og sikkerhedsstyrker senere i dag næppe vil afholde sig fra at bruge alle de magtmidler, de har til deres rådighed, for at stoppe oppositionens magtdemonstration ved de ventede demonstrationer.
 
For det andet: Forholdsreglerne viser også det egyptiske regimes svaghed. En præsident, som er bange for at høre sin egen befolknings meninger, som ikke tillader ytrings- og forsamlingsfrihed – minimale frihedsrettigheder som tages for givet i vores del af verden – er en svag præsident. Myndigheder som er bange for sin egen befolknings mulighed for at kommunikere med hinanden over telefonen eller internettet, er myndigheder der har noget at skjule.
 
 
* * *
     
Forgående afsnit -- Næste afsnit

 


 
 
 

”Ufortalt…” som e-bog
Hvis du vil se en oversigt over alle de afsnit af ”Untold Stories: Billeder og beretninger om Mellemøsten”, som indtil videre er blevet offentliggjort her på hjemmesiden, så kan du finde den ved at klikke her. Listen bliver løbende opdateret.
 


 
Tilføj kommentar