Ufortalte beretninger 62:

Det ligner en revolution til forveksling

Tahrir-pladsen...
 
En talstærk politistyrke havde lukket alle indfaldsveje til den centrale Tahrir-plads, hvis berømteste beboer er Tut Ankh Amon inde på Egypt Museum. Men den massive magtdemonstration fra myndighedernes side betød langtfra, at demonstranterne vendte om og gik hjem igen. Fra alle hjørner af byen strømmede de forskellige demonstrationstog ind mod centrum – men blev stoppet af politibarrikader undervejs.
 
 
Da Tahrir-pladsen blev lukket af, flyttede urolighederne blot ud i alle de andre gader i det centrale Kairo.

Hvis myndighederne dermed troede at have situationen under kontrol, tog de fejl.
 
I stedet for én stor demonstration på Tahrir-pladsen, hvor størrelsen ville have været målestokken for den regeringskritiske bevægelses styrke, fik myndighederne i snesevis af sammenstød over hele byen. Sammenstød som foresatte til langt ud på aftenen.
 
Ved 18-tiden så vi de første pansrede mandskabsvogne fra det egyptiske militær rulle ind i den centrale del af Kairo. Demonstranterne omringede køretøjerne og kravlede op på nogle af dem for at give soldaterne hånden.
 
Mens militæret i Tunesien ret hurtigt gjorde det klart, at det ikke ville bruge våbenmagt imod befolkningen, har det egyptiske militær endnu ikke bekendt kulør. Vi har lige hørt ubekræftede rygter om, at hæren har haft sammenstød med politiet. Hvis det er rigtigt, er det alvorligt for præsident Mubarak.
 
Der rapporteres om voldelige sammenstød i mange andre egyptiske storbyer fra Suez i den østlige del af landet til Alexandria oppe ved Middelhavskysten og Assiyut i Øvre Egypten. Egyptisk stats-TV meddeler, at der nu er erklæret udgangsforbud i Kairo, Alexandria og Suez.
 
 

Vi får også at vide, at egyptiske sikkerhedsstyrker har stormet den arabiske satellitkanal Al-Jazeeras kontor i Kairo, hvilket formentlig betyder, at den TV-kanal, som de fleste egyptere får deres informationer om virkeligheden i deres land fra, snart bliver lukket. Men indtil videre sender den.
 
Jeg sidder og kigger på to TV-skærme.
 
Al Jazeera’s som viser billeder af en brændende politibil på gaden lige nedenfor.
 
Det statslige TV-billede viser et stort view over Kairo, der tyder på ro og orden.
 
De to kameraer står ca. 200 meter fra hinanden.
 
Det er nu over to timer siden, udgangsforbuddet trådte i kraft i Kairo, men kampene fortsætter over hele byen. Mange steder er der væltede, brændende politibiler. Tykke skyer af tåregas stiger til vejrs. Og for lidt siden hørte vi også skydning med skarp ammunition.
 
Det er de værste uroligheder i de 30 år, Hosni Mubarak har været ved magten.
 
Set her fra Kairos centrum til aften ligner det til forveksling en revolution. Lad os se, hvordan det ser ud i morgen, når røgen letter.
 
 
 
 
 

Graven er stor

 
 Jeg levede,
så godt det lod sig gøre,
og så døde jeg.
Pas på hvor du træder:
Graven er stor. 
Jeg ved ikke, hvor digtet stammer fra. Eller om det overhovedet er et digt? Men det stod spraymalet på en mur i Kairo, og jeg fik det oversat.

 
* * *
     
Forgående afsnit -- Næste afsnit
 

 
 
”Ufortalt…” som e-bog
Hvis du vil se en oversigt over alle de afsnit af ”Untold Stories: Billeder og beretninger om Mellemøsten”, som indtil videre er blevet offentliggjort her på hjemmesiden, så kan du finde den ved at klikke her. Listen bliver løbende opdateret.


 
Tilføj kommentar