Ufortalte beretninger 80:

Fra Arabisk Forår til Islamistisk Istid

I takt med at Det arabiske Forår bliver til sommer, efterår og vinter er spørgsmålet, hvor de regionale omvæltninger og det kæmpemæssige opbrud, der begyndte i Tunesien, lander. 
 
Det begyndte med store forhåbninger om mere frihed og demokrati til en del af verden, der i så lang tid er blevet det nægtet. Ikke af os i Vesten – kolonimagterne, som mange ynder at tro, men af regionens egne diktatorer og korrupte ledere. Det der indgød tro på fremtiden ved Det arabiske Forår var netop også, at kravet og reformer og liberaliseringer ikke kom fra os i Vesten, som det var tilfældet i Irak og Afghanistan, men tværtimod også kom fra regionens egne befolkninger.
 
Lykkes opstanden, og bliver nogle af de arabiske lande bare en smule mere frie og demokratiske end de var før, så kan araberne takke sig selv. De har selv skabt fremskridtet. Og de har selv betalt prisen for det i blod, sved og tårer. 
 
Lykkes det ikke, må de også se indad.
 
I Tunesien, hvor det hele begyndte, har det islamistiske An’adha-parti allerede vundet landets første valg, og i Egypten ser det også ud til at Det muslimske Broderskabs parti bliver valgets vinder. 
 
Bringer disse islamistiske partier friheden og demokratiet nærmere? 
 
Eller går araberne blot fra én form for tyranni til en anden? 
 
Og hvordan vil den arabiske verdens minoriteter – kristne, jøder, yazidier, tuareger, afrikanere, kurdere og så videre – blive behandlet af regeringer, der som udgangspunkt er religiøse, og af lovgivninger, der tager udgangspunkt i Shari’aen, den islamiske lov?
 
Der er sket meget på kort tid.
 
Men der står også mange ubesvarede spørgsmål tilbage.
 
 
* * *
 
     
Forgående afsnit
 

 
 
 ”Ufortalt…” som e-bog
Hvis du vil se en oversigt over alle afsnit af ”Untold Stories: Billeder og beretninger om Mellemøsten”, kan du finde den ved at klikke her.

 
 


 
Tilføj kommentar