Fotogalleri

24/06/2013

Pludselig var det Istanbul, der eksploderede. Var det mon Det Arabiske Forår, der var i gang med en knopskydning? En tyrkisk aflægger? Eller var det noget helt andet, der var i gang?
     Protesterne begyndte med unge grønne aktivister, som politiet konsekvent kaldte for ”anarkister” og myndighederne senere stemplede som ”terrorister”, forsøgte at bevare den grønne Gezi-park, der ligger op til den berømte Taksim-plads, som premierminister Erdogan og hans regerende AK-parti ellers havde besluttet skulle jævnes med jorden, for at give plads til et butikscenter. Der er ikke mangel på forretninger i Istanbul, men parker og grønne områder er der ikke mange af.
     Myndighederne synes ikke om at skulle forklare... og slet ikke forsvare sine beslutninger overfor befolkningen, og politiet blev derfor sat ind, for at rydde området, så bulldozerne kunne få arbejdsro. Men politiets brutalitet fik urolighederne til at blusse op, og pludselig sluttede tusindvis af andre vrede tyrker sig til de protesterende. Med et handlede det ikke længere om træer og buske, men om hvilken slags stat, Tyrkiet skal være.
     Regeringen manede til ro og dialog, og just som aktivisterne troede, at de var i gang med at forhandle med premierministeren, og derfor selv ryddede nogle af barrikaderne af vejen, så rykkede politiet pludselig ind i ly af mørket, og fjernede protestlejren i Gezi-parken.
     Ironisk nok var det første, myndighederne, der ville ødelægge parken, gjorde, efter de unge var blevet fjernet med magt, at plante træer og blomster, så nu er Gezi-parken grønnere, end den nogensinde har været. Men protesterne handler allerede om noget helt andet. De unge kræver demokratiske reformer. Og modstanden er næppe overstået, fordi teltlejren i Gezi-park er blevet fjernet. Den er blot begyndt. Og den er allerede ved at ændre form.


 

29/01/2013

Jeg har i den seneste tid forsøgt at nærme mig det meget lukkede ultra-ortodokst jødiske miljø hernede. I lukkethed kommer en del af Mea Shearim-kvarteret her i Jerusalem ind på en absolut førsteplads. For mens en gruppe som Lubavitch/Habad-hasidderne er meget åbne (næsten for åbne – en slags jødisk indre-mission), så er andre som Satmar, Toldot Aharon, Naturei Karta ikke bare lukkede, de er ofte direkte fjendtlige og afvisende fra alt fremmed, alt udefra.

Jeg har fået kontakt med en ultra-ortodoks rabbiner, som selv er amatørfotograf. Han har bedt om at se nogle af de fotos, jeg allerede har taget af haredim, de gudfrygtige, som de ultra-ortodokse kaldes hernede. Derfor har jeg bladret albums igennem, for at lave en lille serie, jeg kan vise ham. Ikke alle fotos er af rigtige ultra-ortodokse – f.eks. billederne fra Grædemuren, men det bliver der redigeret i senere.

Under alle omstændigheder: Når arbejder med at finde billederne allerede er gjort, kan jeg jo lige så godt også lave et galleri med nogle af dem her på hjemmesiden.


06/01/2013

Mange billeder i det her galleri vil I have set før. Det er blot en samling af fotos eller et album med nogle af de af mine billeder, der egner sig godt til at blive vist i sort-hvid. I vil have opdaget, at jeg igennem tiden har lavet flere af den her slags gallerier. Hvorfor?

Sagen er den, at jeg mindre og mindre er i stand til at modstå min drøm (læs: alt for dyre drøm) om at få mig et digitalt Leica M-kamera. Det er på et dybere psykologisk niveau det, det handler om. Spørgsmålet - når jeg får sparet pengene sammen, og der er stadigvæk lang tid til, det bliver en realitet - bliver, om jeg til den tid skal købe et almindeligt Leica M eller investere i den særlige og også dyrere sort-hvide version, der hedder Leica Monochrom.

De 100 sort-hvide fotos her er en del af denne interne kamp i mig selv - eller sagt på en anden måde: Min ødsle sides beskidte "salgsarbejde" overfor min sunde fornuft.

Desværre ved jeg godt, hvilken side det bliver, der til syvende og sidst vinder.


24/12/2012

Igen et opsamlingsgalleri fra Egypten.

For tiden rejser jeg ind og ud af landet i et væk, og hver gang, jeg er på reportagerejse, får jeg en håndfuld billeder, der kunne egne sig til at blive brugt på hjemmesiden, men ofte ikke nok til et egentlig galleri. Så derfor kommer der her et galleri med billeder opsamlet fra flere nylige Egypten-rejser.

Her er både fotos fra nogle af de anti-Mursi-protester, der fandt sted i ugerne og dagene op til afstemningen om landets nye forfatning, samt et par billeder fra en af støtte-demonstrationerne til fordel for præsidenten.

Samtidig er der en række billeder fra besøget hos en fattig familie i Giza-området. Den familie brugte vi til et indslag om, hvorfor mange almindelige egyptere støtter Mursi og hans forfatningsforslag - den historie kan du læse her. For at slutte med billeder fra en pro-Mursi-fredagsbøn og stemningsbilleder fra gaderne omkring præsidentpaladset i Heliopolis.

Billeder fra en periode hvor Egypten befinder sig ved en afgørende korsvej, og i intern strid med sig selv om, hvilken vej landet skal gå i.


04/12/2012

Ordet fotografi betyder oprindeligt "at tegne med lys", og det er præcist det, sort-hvid fotografering handler om.

Der er noget oprindeligt ved sort-hvidt fotografi. Ikke bare fordi det historisk begyndte på den måde - det sort-hvide eksisterede jo langt inden farvefotografiet blev opfundet, men også fordi sort-hvidt foto mere end farvebilleder apellerer til at dvæle ved og fundere over. Sort-hvidt er mere skulpturelt. Det er kun lys og skygge, og derfor handler det om former.

Her kan du se et galleri, som jeg har samlet fra reportagefotos fra en del af mine seneste rejser i regionen, fotos som jeg har følt ville gøre sig bedre eller i hvert fald lige så godt i sort-hvidt.


19/09/2012

Jeg har efterhånden været i Egypten flere gange, siden jeg sidst uploadede et foto-galleri fra landet, så derfor kommer der her et lille opsamlingsheat fra et antal nylige reportagerejser.

De første billeder stammer fra tiden omkring præsidentvalget, det første demokratiske præsidentvalg i Egyptens historie, som bragte Muhammed Mursi fra Det muslimske Broderskab til magten. Vi fulgte valget ret tæt, men mere interessant end selve valgkampen er det Egypten, som det hele handler om.

På en senere reportagerejse lykkedes det os, at komme ud på landet. Vi besøgte en, set med vore øjne, fattig bondefamilie. Efter egyptisk standard var de slet ikke så fattige endda. Men de var nødt til fra tid til anden at søge hjælp, og den fik de fra Det muslimske Broderskabs folk, og derfor var det naturligvis ikke overraskende, at Broderskabet var populært, og vandt valget stort blandt de ganske almindelige egyptere.

De sidste billeder stammer fra de voldelige demonstrationer, der udspillede sig mellem Tahrirpladsen og Garden City, hvor den amerikanske ambassade ligger, i de ophidsede dage efter en amerikansk produceret, islam-kritisk amatør-video, førte til rasende protester. Først her i Kairo og senere i en lang række andre muslimske lande. Det sidste billede er fra den islamistiske TV-station Alnar, som var den første, der offentliggjorde klip af filmen med arabisk indtaling, hvilket var med til at udløse urolighederne.

Volden handler dog mindre om filmen og mere om, at folk havde håbet på forbedringer i deres liv, men de er ikke kommet.04/09/2012

Jeg har naturligvis været en del i Syrien i det sidste års tid. Dette galleri er lidt af en opsamling fra en række forskellige udflugter både i Damaskus-området, til Zabadani nær grænsen til Libanon, Dera’a i syd, hvor oprøret imod Assad-regimet begyndte, og Homs, som i lang tid var den mest blodige slagmark i den syriske borgerkrig.

I Damaskus er billederne fra en så godt som turistforladt bazaar og gammel bydel. Her er kun lokale. I Zabadani lykkedes det os at slippe bort fra de medsendte overvågere, og vi fik kontakt til oppositionsfolk, der tog os rundt for at se ødelæggelserne. I Dera’a blev vi af myndighederne taget ud til byens lighus, for at filme ligene af et par dræbte politifolk, mens begravelsestoget med byorkester ventede udenfor. Og i Homs var vi ude med FN-observatørerne ude i en tom spøgelsesagtig by, hvis ødelagte huse var totalt forladte.


03/09/2012

Damaskus var på grund af Paulus et af de første områder til at høre om kristendommen. Kristne udgør i dag omkring 10% af den syriske befolkning, men de er her, som i resten af Mellemøsten under pres.

Selvom kristne ikke nødvendigvis er tilhængere af det syriske regime eller af præsident Bashar al-Assad’s politik, så kan de på den anden side sagtens se, at kristne, fordi Assad-regimet altid har sikret en sekulær stat, har større frihed, end de har i så godt som et hvilket som helst andet arabisk land i regionen. Og de kristne er heller ikke blinde for, hvad der er sket med deres trosfæller i Irak, eller den kendsgerning at islamisterne står stærkt blandt oprørerne. Derfor føler mange kristne sig fanget som en ”lus imellem to negle”. Det er næsten ligegyldigt, hvad der sker i Syrien, så bliver det sværere at være kristen.

Det var også det jeg fik at vide, da jeg i foråret deltog i påskegudstjenesten i en af de kristne kirker i Damaskus, selvom gudstjenesten var både smuk og fotogen, så var mange af menighedens medlemmer bange for fremtiden.03/04/2012

Man bliver så uendelig træt af at slås med myndigheder og sikkerhedsfolk morgen, middag og aften, blot for at få lov til at arbejde. Måske er det derfor hele dette galleri fra mit sidste besøg i Syrien er endt med at blive sort-hvidt? Men hvis restriktive myndigheder tror, at de kan forhindre informationerne i at slippe ud, blot fordi de lukker så meget som muligt af, så viser det blot, hvor meget de har mistet forbindelsen til deres egen befolkning. For de yngre syrere er hver især blevet deres egne omvandrende nyhedsbureauer, som sender billeder og videoer ud til omverdenen. De gamle, østblok-inspirerede, totalitære staters tid er ovre. Syrien fortsætter blot lidt længere end de fleste andre.
     Her kommer et lille galleri fra min sidste Syrien-rejse, hvor vi kun fik lov til at besøge visse dele af Damaskus, samt til at filme ved myndighedernes tilrettelagte folkeafstemning om regimets nye forfatning. Desuden er der nogle optagelser fra Damaskus’ gamle bydel.


02/04/2012

Jeg blev egentlig sendt af sted til Egypten i begyndelsen af februar for at dække de sammenstød, der endnu en gang kastede landet ind i de internationale mediers rampelys. Denne gang var det vold i forbindelse med en fodboldkamp, der fik vreden i landet til at bryde ud i lys lue. Men en af de ting, der var åbenbar for mig denne gang, var, at protesterne har taget en ny og anderledes drejning, og demonstranterne er ”et andet klientel” end tidligere, som en af mine venner udtrykte det.
     Der var mange modstridende følelser, frygt, drømme og håb. Nogle frygtede at revolutionen var ved at blive tabt på jorden, andre følte at fremtiden først lige var begyndt.
     Det var tydeligt at en del af den egyptiske befolkning, dem som støtter islamisterne, begynder at føle sejrens frugter, mens andre sørger og frygter for fremtiden. I særdeleshed er Egyptens kristne koptere bange for, hvad deres fremtidsudsigter bliver i et land, der i stigende grad bliver præget af islam. De kristne, som ser sig som de oprindelige egyptere føler, at de er ved at blive "gæster i vores eget land", som en af dem sagde til mig.


Sider : 1 2 3 4 5 ... 7
 forrige     næste