Road Trip til Udkanten:

Sammenstrikket Vesterhavskirke

I får også lige et andet billede fra min tur til Nordvestjylland. Eller snarere tre billeder… Nej, faktisk, hvis jeg skal være helt ærlig, ni billeder, som er ”strikket” sammen til ét.
 
Motivet er Trans Kirke lidt syd for Bovbjerg Fyr i et forbandet blæsevejr med konstant småregn, som betød at jeg ikke brugte nær så lang tid på optagelserne, som jeg nu, hvor jeg sidder og arbejder med billederne, ville have ønsket, at jeg havde brugt.
 
Jeg kunne godt have tænkt mig nogle flere forskellige eksponeringer. At jeg havde brugt nogle filtre. Og ikke mindst, at jeg havde brugt lidt mere tid på kompositionen, bevæget mig lidt mere rundt og måske fundet en bedre position lidt længere væk fra bilen. Men det satte blæsten, regnen og ikke mindst min bekvemmelighed en række behageligheds-begrænsninger for.
 
Mit fotografiske forsøg var, at lave et panorama. Og endnu mere at lave et panorama med høj dynamisk spændvidde.
 
Det betyder reelt, at det er tre normale billeder i en panorering, som hver især overlapper hinanden med ca. 50 pct., og som derefter er strikket sammen til ét bredt panorama. Disse tre billeder består så hver især af yderligere tre billeder. Et normalt eksponeret, et andet overeksponeret (lidt for lyst, så vi kan se detaljer i de mørke skyggeområder) og et tredje undereksponeret (så man kan se detaljer i højlyset, så himmelen ikke bare bliver en hvid flade, men så man faktisk kan se skyerne). Så samlet består billedet altså af 3 x 3 billeder – altså ni enkeltbilleder, som er ”strikket” sammen bagefter.
 
Billedet her er i lav opløsning, fordi det skal uploades til hjemmesiden. Det oprindelige foto har en kæmpemæssig opløsning, og kan blæses op på en hel væg.  Og måden det vises på her på computerskærmen, bliver det blot langt og smalt. Sådan er det i virkeligheden ikke. Det har normal højde, men er blot meget, meget bredt. Det skal ses i virkeligheden.
 
Det er altså ikke først og fremmest et kunstnerisk billede. Mest et forsøg på at mestre et par fototekniske discipliner, som jeg har læst om, men ikke gjort så meget i. For det første HDR Photo (High Dynamic Range – få detaljer frem både i høj- og lavlyset) og Panoramic Photography (strikke flere billeder sammen for at skabe et bredt panorama).
 
Og så lidt flere nørdede detaljer til mine ”fellow photo nerds”. Billederne, der tilsammen udgør dette billede, er fotograferet med et af mine gode gamle, driftssikre Canon 5D III’ere med et lidt specielt objektiv – nemlig et Canon EF TS-E 24mm f/3.5L II. 
 
Et sådant såkaldt tilt/shift-objektiv giver mig mulighed for at ”forskyde” objektivets linser parallelt i forhold til sensoren, så man kan tage flere overlappende billeder til panoramaet uden at der opstår perspektiviske forskydninger, og dermed bliver panorama-sammenstrikningen i Lightroom bagefter meget nemmere og smukkere.

* * *

Du kan læse mere om Canon EF TS-E 24mm f/3.5L II-objektivet her.
 
Tilføj kommentar