Fotografi: Koreakrigen igennem Werner Bischof's objektiv

På banegården i Pusan, som under krigen bliver ny hovedstad i Korea. Foto: Werner Bischof, 1951
På banegården i Pusan, som under krigen bliver ny hovedstad i Korea. Foto: Werner Bischof, 1951
 
 
Landsbyen Sanyang-ri på frontlinjen imellem Nord- og Sydkorea. Foto: Werner Bischof, 1951

TRANEKÆR (28.07.2018): I disse dage er det 65 år siden, den våbenhvile blev indgået, som endte kamphandlingerne i Koreakrigen. Ikke en fredsaftale, men blot en våbenhvile, der førte til en årtier lang deling af den koreanske halvø i et kommunistisk et-mandsstyre i nord, og et markedsøkonomisk næsten-demokrati i syd.
 
Årsdagen har fået det navnkundige fotoagentur eller -kollektiv MAGNUM til minde os om den forfærdelige krig, ved at genoffentliggøre nogle af fotografen Werner Bischof’s billeder og beretninger fra krigen.
 
Fotografierne er følsomme og indlevede, med en sans for mennesket bag tragedien. Ikke så mange billeder af krudt og kugler ude ved fronten, men mere af almindelige mennesker, ofre og krigsfanger, som betaler prisen for konflikten. Egentlige krigshandlinger og militær heltedåd træder i baggrunden. Fokus er på krigens konsekvenser for civilbefolkningen. Det der sker langt bag fronten, men hvor prisen også betales.
 
Aldrig mister Bischof sin sans for de menneskelige omkostninger, eller sin medfølelse for almindelige civile, der er fanget i historiens malstrøm.
 
 
Bischof havde afsky for det internationale pressekorps, som dækkede Koreakrigen. Kaesong, Sydkorea, 1952. Foro: Werner Bischof.

I sine korte beretninger, som han sendte tilbage til agenturet sammen med de eksponerede film til fremkaldelse og offentliggørelse, viser, at Bischof havde meget svært ved at se jeg selv som fotojournalist. Det samme billede får man, når man læser hans breve til konen. Han fik afsmag for de journalister og fotografer, der var sendt ud for at dække krigen for de vestlige massemedier.
 
Bischof ankom i 1951. Krigen blev udkæmpet fra 1950-53. Han var rystet over den skånselsløse brutalitet, krigen blev udkæmpet med.  Jeg har prøver at finde ud af, hvor mange mennesker, der blev dræbt under Koreakrigen. Og det er lidt svært. Tallene er meget svingende. Artiklen fra MAGNUM og et nyhedstelegram 
 
* * *

Læs hele artiklen om MAGNUM-fotografen Werner Bischof's arbejde under Koreakrigen og se flere af hans billeder ovre på MAGNUM's hjemmeside.

Se endnu flere af Werner Bischof's billeder fra andre rejser og opgaver her.

 
Tilføj kommentar