Fotografi:

Det er glas'et, der gør'et

En af kunderne i forretningen agerede velvilligt model, så jeg kunne prøve det nye Sony-objektiv. Se bare hvor lysstærkt det er. Billedet er blot taget i forretningens egen loftsbelysning.
En af kunderne i forretningen agerede velvilligt model, så jeg kunne prøve det nye Sony-objektiv. Se bare hvor lysstærkt det er. Billedet er blot taget i forretningens egen loftsbelysning.
SVENDBORG (08.11.2018): Jeg taler ikke om glasset henne om hjørnet på det lokale værtshus, men om det glas man sætter foran sit kamera.
 
Allerede da jeg for ganske mange år siden opgraderede til et digitalt spejlreflekskamera med en 8,2 MP-sensor (hvilket var meget den gang - i dag synes det som latterlig lidt) fik jeg at vide, at jeg nu skulle begynde at fokusere mere på de objektiver, jeg satte på mit kamera, for megapixel er ikke alt.
 
 
Knivskarpt portræt af Brian Bang fra Click i Svendborg. Baggrunden er smukt ude af fokus, hvilket får Brian til at træde ud af billedet.

Ikke desto mindre fotograferer jeg i dag med et kamera med hele 42 MP, og kameraproducenterne forsøger stadigvæk at presse flere og flere pixels ind på deres sensorer. Megapixel-tallet er også vigtigt, men mest som et salgsargument i reklamerne. Det er faktisk glasset – eller snarere de objektiver – man sætter foran sin sensor, der, med de fine kameraer vi har i dag, er mere afgørende for, hvor gode billeder man får, end det er spørgsmålet om man har 10 MP mere eller mindre.
 
Da jeg i går besøgte min lokale fotohandler og gode ven Brian Bang i Click i Svendborg – mest af alt bare for at få en kop varm kaffe – spottede jeg
 
 
Sigma’s nye 105mm f/1.4DG HSM ART-objektiv.
straks Sigma’s nye 105mm f/1.4DG HSM ART-objektiv på en af hylderne. Jeg tror nærmest at objektivet kaldte på mig.
 
Brian, som er en snu ræv, tog det ud og lod mig sætte det på mit eget kamera og tage et par billeder med det, vel vidende at jeg nu blev kastet ud i en indre strid, om jeg blev nødt til at have dette objektiv mere end jeg frygtede opgøret med min kone om, hvad husholdningskassen skal bruges til.
 
Vi taler om et fabelagtigt objektiv. Vi er derude, hvor det nærmest ikke findes bedre.
 
105mm med en største blænderåbning på 1.4… vi taler om et objektiv der er skabt til portrætfotografi. Og det er skarpt som ind i H…… Med en lækker og superlille dybdeskarphed, mens de områder, der er ude af fokus – det man i fagsproget kalder bokeh – tegnes smukt, blødt og sprødt. Det tegner fint og har en dejlig kontrast, selvom der var et meget blødt lys inde i forretningen.
 
 
Et lille udsnit af portrættet ovenfor af Brian. Det viser hvor knivskarpt Sigma-linsen tegner, og hvor lille en dybdeskarphed det har. Øjet er skarpt, mens næsetippen og øret er ude af fokus.

Prøv at se på udsnittet af Brian inde fra forretningen. Hans skægstubbe på hagen kan ses hår for hår. Se også hvordan baggrunden er blødt ude af fokus, hvilket fokuserer opmærksomheden på portrættet. Trækker ham væk fra baggrunden uden at tage ham ud af miljøet. Udsnittet af Brians ene øje, som vel er en næsten 100% forstørrelse af billedet, viser at øjet står knivskarpt, mens næsetippen og øret er ude af fokus.
 
Det er bare et af de allerbedste objektiver, jeg har haft i hånden. Jeg tror ikke, at det findes meget bedre overhovedet. Det er også kæmpestort og tungt. Over halvandet kilo. 1645 gram for at være præcis, og det er meget at hægte foran kameraet, hvis man skal fotografere håndholdt. Masser af glas er presset ind i det for at gøre det så lysstærkt, som det er. Derfor er det første linseelement også kæmpestort. Hele 105mm. Et enormt stykke, smukt glas.
 
Billiget er det naturligvis heller ikke. Hvilket man ikke kunne forvente. Prisen ligger i nabolaget af kr. 12.000,- Vi taler om et ret pricy stykke glas. Til gengæld får man ikke en bedre portrætlinse, vil jeg påstå.
 
Så lagde Brian et nyt Sony FE 24mm f/1.4 G-Master-objektiv på bordet foran mig!!!
 
Javel!
 
Det måtte jeg også lige prøve.
 
Billedudsnittet og perspektiver er naturligvis et helt andet. Der er et stort spring fra 105mm ned til 24mm. Og i et vidvinkelobjektiv er dybdeskarpheden naturligvis også større, hvilket er perfekt i en masse situationer. Men fordi det også har en største blænderåbning på f/1.4, så kan man faktisk godt få baggrunden pænt ud af fokus, hvis man gerne vil lave et portræt.
 
Det forsøgte jeg med en ”uskyldig forbipasserende”, som bare kom ind i forretningen for at få fremkaldt nogle billeder.
 
Det skønne ved dette objektiv er naturligvis, at man kan få baggrund med, som sætter den portrætterede ind i et miljø, samtidig med at det kan gøres uskarpt, så portrætpersonen træder frem.
 
 
Samme billede som indleder artiklen, nu blot i farver, taget med Sony's nye 24mm-vidvinkel.

Sony FE 24mm f/1.4 G-Master’eren er et helt fantastisk objektiv, og så er det forbavsende lille og let. Under et halvt kilo – 445 gram. Derfor er kameraet stadigvæk i skøn balance og nemt at bruge. Perfekt til Street Photography og ”fortællende portrætter”, det amerikanerne kalder Environmental Portraits. Det tegner smukt og skarpt. Autofokus er hurtig og superpræcis. En lækker lille sag, som jeg også må have… på et eller andet tidspunkt. Men da det er i samme prisniveau som Sigma-objektivet, så ligger det tidspunkt desværre en del ude i fremtiden.
 
24mm er en dejlig brændvidde. Og så med f/1.4-blænderåbning. Helt fantastisk. Jeg har det lignende objektiv fra Canon, som jeg bruger på
 
 
Sony's FE 24mm f/1.4 G-Master-objektiv.
mine Canon 5D III-kameraer. Jeg elsker det. Det er helt klart et af mine favoritter.
 
Jeg skulle egentlig kun have haft en kop kaffe inde hos Brian, og så endte jeg med at lege med to af de bedste objektiver, jeg nogensinde har haft i mine hænder. Faktisk nåede jeg slet ikke at få noget kaffe, men jeg håber, at jeg en dag kan få lov til at prøve objektiverne ude i byen, for rigtig at se, hvad de kan klare, og så i stedet tage kaffen med i en termokande.
 
Selvom vi nærmer os julen, så bliver der desværre ikke råd til nogen af de to skønhedsåbenbaringer i denne omgang. Men de står begge allerøverst på min ønskeseddel.
 
* * *

Lige et par foto-nørdiske bemærkninger på falderebet:

Jeg burde have haft en lille lampe eller en svag flash på mit kamera, for at have fået lidt glans i øjnene på de fotograferede. Det havde jeg ikke. Det hele var uforberedt, og jeg nøjedes bare med det lys, der var i forretningen. Jeg ved godt, at det blot er en bortforklaring, men det ville have pyntet.

Billederne er fotograferet med de omtalte objektiver på mit Sony A7R II-kamera. 
Tilføj kommentar
 
 
1 Kommentarer: