Fotografi

ISTANBUL (13.07.2016): Egentlig har jeg aldrig været nogen stor tilhænger eller dyrker af den særlige fotografiske genre, som man med et godt dansk ord kalder ”Street Photography”. I Street Photography ligger det ligesom implicit, at man i forbifarten, lidt skjult tager billeder af folk, uden at de opdager det. Eller at de i det mindste først opdager det bagefter.
     Jeg kan bedst lide at fotografere folk, der ved og accepterer at de bliver fotograferet. Det kan så godt være, at jeg derfor er nødt til at tage en række fotos af dem, for at få dem til at opgive at posere for kameraet. Men ind imellem så gør deres stillen sig op egentlig heller ikke noget. Den type billeder kan jeg også godt lide. Også selvom de ikke optræder naturligt i den strikte udgave af det begreb. Jeg synes, at opstillede og poserende billeder også kan være sjove, men så er de bare ikke ”Street”.

ISTANBUL (07.07.2016): Hvor er det skønt. Jeg nyder det. Min søn er kommet på besøg. Efter ugers intenst arbejde holder jeg i disse dage fri sammen med Jonathan, som jeg viser sider af det Istanbul, jeg selv holder af. Det er bare sååå dejligt.
     Oveni købet deler vi så begge en passion for fotografi, så derfor tager vi hinanden ud på små fotoudflugter i denne enormt fotogene by. Det giver os endnu en ting at være sammen om og gøre i fællesskab. 
     Dermed behøver vore ture rundt i Istanbul ikke være en turistet sightseeing – det bliver det dog også en af dagene – men det kan lige så godt bare blive en spadseretur uden mål… og med, igennem nogle af byens mange, lidt anløbne og lettere forsømte områder, der både har karakter og charme, og samtidig er enormt fotogene.
ISTANBUL (01.06.2016): Metaforen ”som sild i en tønde” trænger sig på. Især fordi det er fiskere, der er tale om. Men den holder desværre ikke helt her. For ganske vist står de tæt, skulder ved skulder, men de står på række, ikke i en tønde, så de står snarere som ”perler på en snor” end som ”sild i en tønde” – fiskerne på Galatabroen i Istanbul.
     Jeg tager, når jeg har tid, nogle store spadsereture rundt i det centrale Istanbul i disse dage for at lære byen at kende. For et par dage siden gik turen ned til Galatabroen, som spænder over indsejlingen til Det Gyldne Horn, en dyb bugt eller fjord, som skiller den gamle del af det europæiske Istanbul i to: Beyoglu i nord, hvor jeg bor i Cihangir-kvarteret. Det er den lidt nyere, moderne del af det ældre, centrale Istanbul. Syd for broen og Det Gyldne Horn ligger den virkelig gamle del af Istanbul. Her finder vi blandt andet bazaarområdet og Sultan Ahmet-kvarteret med Den Blå Moske (som egentlig hedder Sultan Ahmet Moskeen) og den byzantinske katedral Hagia Sophia, som osmannerne lavede om til en moske.
SVENDBORG (14.04.2016): Man kalder den vistnok ”Den blå Time”, men det er intet blås over den. Tværtimod. De sidste timer omkring solnedgang er nemlig snarere varme, rød-orange i sit farvespektrum. Og oveni det kommer lyset ind fra siden, hvilket skaber de lækreste skyggevirkninger.
     Den blå time er det bedste tidspunkt på døgnet at fotografere. I hvert fald den smukkeste.
JERUSALEM (15.02.2016): Carl Zeiss laver nogle af verdens allerbedst objektiver. Efter jeg har fået mig et Sony-kamera er jeg så heldig, at jeg nu kan bruge Zeiss' sidste nye Batis-objektiver, lavet specielt til dette kamera. Det har været en interessant oplevelse, som du kan læse lidt om her.
     Dette er den første af tre artikler om mine oplevelser med mine nye Zeiss Batis-objektiver. Det er ikke en teknisk analyse, men mere mine første, umiddelbare indtryk fra brugen af de to objektiver i felten.
TRANEKÆR (27.12.2015): Hvordan fanger man folks opmærksomhed midt i juletravlheden, i panikken med at få byttet gaver og forberedelserne til nytåret? Sæt et flot billede af Divya Das på artiklen, og skriv om hvordan jeg selv kommer ud af skabet.
     Det skal nok gøre den her artikel til en af mine allermest læste.
     Men det begynder et helt andet sted. 
     Nemlig i Click-fotoforretningen i Svendborg, hvor jeg altid kommer og nu står og kærtegner et lille, kompakt, nyt Sony-kamera. Et Sony RX1R Mark II.
JERUSALEM (28.11.2015): ”Excuse me! Excuse me! Sir!!! Have a look. Please have a look. Come inside and have a look!”
     Den midaldrende palæstinenser kigger bedende på mig og fører indbydende med en fejende bevægelse begge hænder ind mod hans lille forretning, som om han forsøger at feje mig med ind.
     De handlende i Jerusalems Gamle Bydel er desperate. 
     For år tilbage ville gyderne i bazaaren være fyldt til bristepunktet med lokale og turister. Næsten som en rasende flod, som man blev revet med af. Den gang havde de handlende ikke problemer. Men sådan er det ikke længere. Den anspændte situation, de mange palæstinensiske terroraktioner og frygten for at det kan blive endnu værre, skræmmer mange turister væk fra området. Nu er her næsten tomt. Der er hverken mange turister eller pilgrimme, og de handlende lider.
JERUSALEM (23.11.2015): Jeg ved naturligvis ikke, om mit nye kamera faktisk bliver “Camera of the Year” – “Årets kamera”, men jeg tror det. 
     Sony’s nye A7R Mark II stjæler totalt opmærksomheden på de foto-websites og i de fotomagasiner, som jeg læser. For første gang truer et såkaldt ”mirrorless” kamera de digitale spejlreflekskameraers årtier lange totale dominans.
     Der er alt andet lige tale om et af de mest afgørende nyskabelser indenfor kameraverdenen i de seneste år. Sony’s A7-serie – med den seneste topmodel A7R Mark II i spidsen – er ganske enkelt begyndt at udfordre de ellers altdominerende ”supermagter” Nikon og Canon, som ellers helt og totalt sidder på det professionelle kameramarked.
JERUSALEM (22.11.2015): ”Wow!”
     Jeg var ved at gå bagover.
     Jeg havde endelig fået taget mig sammen til at prøve at printe nogle af mine billeder fra Ghana i stort format. Ikke bare stort format – kæmpe format. 1m x 1,5m.
     "Film skal ses i biografen", siger man. Billeder skal opleves på print. Det vender op og ned på alting. Computerskærmen er OK, men heller ikke mere. At få dem projiceret op på væggen er også fint nok. Men intet kan måle sig med at få billederne printet og hængt op på væggen. Det er virkelig fotografiets fornemmeste fremstillingsform.
     I moderat størrelse sat i passepartout og ramme med glas for. Hvis ikke det, så i stort format og enten klæbet op på en plade eller, når det bliver ekstremt stort, blot hængt løst med kantlister for oven og forneden.
TRANEKÆR (31.10.2015): Morgenkaffen varmede stadigvæk i maven, da vi i de allertidligste morgentimer kørte op over Langelandsbroen og lagde vores højt elskede ø bag os – et par gode langelandske venner og mig selv. Vi havde alle en fri fredag. Det skulle udnyttes. Da jeg alligevel skulle hente noget nyt fotoudstyr i København, kunne dagen lige så godt også bruges til en kulturel udflugt.
     Som alle andre amatørfotografer har jeg altid haft næsegrus beundring for den amerikanske rejsefotograf og fotojournalist Steve McCurry. Jeg har mange af hans bøger. Så udstillingen i Øksnehallen i København for et par år siden, og da hans billeder nu igen er at se på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot, så måtte jeg afsted. 
     Da Louisiana i Humlebæk tillige kunne friste med en udstilling af den japanske kunstner Yayoi Kusama, som jeg kun kender fra litteraturen, men som nu efter et langt liv hyldes med en retrospektiv udstilling i det nordsjællandske, kunne vi lige så godt tage den med.
Sider : 1 ... 3 4 5 6 7 ... 11
 forrige     næste