Internationale artikler

TRANEKÆR (15.08.2010): Nu er Iran tilbage i nyhedsstrømmen igen. Denne gang på grund af præsident Mahmoud Ahmadinejad, landets atomprogram og risikoen for at det kan udvikle sig til en ny militær konfrontation i Mellemøsten. Men hvad er der blevet af Irans reformbevægelse? De unge demonstranter med grønne bånd om pander og håndled? Er kravene om mere frihed og demokrati opgivet? Er bevægelsen gået i sig selv igen? Er det tiden, hvor vi skal til at skrive den grønne reformbevægelses nekrolog?
TRANEKÆR (14.08.2010): Det er formentlig de færreste, der er helt uberørte af udsigten til at præsident Mahmoud Ahmadinejad og det iranske præstestyre, som vi kalder det, får atomvåben. Iran påstår stadigvæk selv, at det ikke er målet med landets atomprogram. Men det udstyr, der bruges, og omfanget af programmet, kombineret med regimets nærmest maniske hemmelighedskræmmeri  om atomprogrammet, giver omverdenen god grund til at frygte det værste. Især hvis man er israeler, og derfor på grund af det iranske regimes krigeriske retorik, må føle sig særlig udsat.
TRANEKÆR (14.08.2010): Er der i al hemmelighed blevet sat kræfter i gang for at lægge grunden til et militært angreb på Iran? Det mener Trita Parsi, som i denne artiken på websitet salon.com stempler Jeffrey Goldbergs artikel i The Atlantic Magazine (som du kan se andet steds her på hjemmesiden) som en del af en sådan kampagne. Det er, skriver Trita Parsi, en kampagne, der styres af amerikanske såkaldte neocons, nykonservative fra den tidligere republikanske præsident George W. Bush’ bagland, og fra højre-nationalistiske kredse i Israel.
JERUSALEM (16.06.2010): Saudiarabiens kvinder er en talentfuld, højtuddannet men næsten ubrugt ressource. Det ultra-konservative, super fundamentalistiske kongedømme importerer fortsat en stor del af sin arbejdsstyrke, mens kun en meget lille del af landets kvinder får lov til at få sig en ordentlig karriere. Op imod en tredjedel af de studerende ved landets højere læreranstalter er kvinder, men de udgør kun ganske få procent af landets arbejdsstyrke. Det vil sikkert overraske mange, at en del af modstanden imod kvindefrigørelse i Saudiarabien kommer fra kvinderne selv.
JERUSALEM (15.06.2010): Ingen kan beskylde den israelske journalist Amira Hass fra avisen Haaretz for at være nogen særlig stor tilhænger af den israelske regering. Hverken den nuværende højre-nationalistiske regering under Benyamin Netanyahu, den tidligere Kadima-ledede regering med Ehud Olmert som premierminister, eller for den sags skyld nogen af de sidste mange israelske regeringer. Så når Amira Hass nu kritiserer de pro-palæstinensiske aktivister, der for nylig forsøgte at bryde den israelske flådeblokade af Gaza-striben, så er det langtfra fordi hun støtter den israelske regerings politik. Det er tværtimod fordi hun mener, at aktivisterne – uden at vide det – ender med at gøre det.
JERUSALEM (12.06.2010): Saudiarabien har under hånden givet Israel tilladelse til at flyve over saudisk territorium, hvis det israelske luftvåben skal angribe Irans atomprogram. Det skriver den britiske avis The Times i dag. Artiklen citerer, som det er kutyme i den slags historier, kun anonyme kilder, så det er umuligt at verificere historiens troværdighed. Men man kan sige, at Saudiarabien – som de fleste andre arabiske Golfstater – i samme grad som Israel frygter for konsekvenserne, hvis Iran skulle komme i besiddelse af atomvåben. Og da araberne ikke selv er i stand til at sætte en militær stopper for projektet, hvis sanktionerne ikke virker, så er Israel den eneste militære magt i området, der kan.
JERUSALEM (08.06.2010): Den israelske kommandooperation imod den tyrkiske flotille med pro-palæstinensiske aktivister med kurs mod Gaza-striben, kalder han for tåbelig, og han er dybt uenig i den israelske Netanyahu-regerings politik. Men den franske filosof og forfatter Bernard-Henry Lévy er også chokeret over det anti-israelske tæppebombardement, den tragiske militære operation i Middelhavet har ført til i de internationale medier og blandt europæiske intellektuelle.
GAZA (04.06.2010): Al Ahram er den arabiske verdens største avis og regnes ofte som en af de mere respekterede, selvom den er ejet af den egyptiske regering og ofte udtrykker synspunkter, der ligger meget tæt på det officielle Egyptens. Herunder kan du finde Al Ahram Weekly’s artikel om det israelske angreb på den tyrkiske konvoj i Middelhavet i mandags.

GAZA (03.06.2010): Den israelske forfatter David Grossman bidske kommentar til angrebet på den tyrkiske-flotille af pro-palæstinensiske aktivister for nylig, stammer fra den israelske avis Haaretz. Udover hans fordømmelse af selve militæraktionen imod aktivisterne, så siger David Grossman, at lukningen af Gaza er en fiasko, som ikke bare er amoralsk men også en byrde for Israel.

GAZA (02.06.2010): Israel har bevaret sin blokade af Gaza-striben intakt med sit natlige angreb på en tyrkisk flotille af blokadebrydere. Men angrebet kostede ni pro-palæstinensiske aktivister livet. De internationale konsekvenser er allerede begyndte snart at vise sig. Tyrkiet har hjemkaldt sin ambassadør fra Israel, og fik FNs Sikkerhedsråd hasteindkaldt. Overalt i verden har der været protestdemonstrationer foran israelske ambassader og konsulater. Fordømmelserne af Israels militæraktion og blokade af Gaza-stribe hagler ned over regeringen i Jerusalem. Hvad kan de videre konsekvenser af det israelske angreb ende med at blive på længere sigt?
Sider : 1 ... 2 3 4 5 6 ... 8
 forrige     næste