Lande i Mellemøsten - Iran

JERUSALEM (13.08.2009): The least that could be said, in the sunny morn after Mahmoud Ahmadinejad's emphatic reelection as president of Iran, was that festivities of the kind associated with a victory by two thirds of the vote were on hold, discarded in favor of a putsch-like lockdown. Baton-wielding riot police in thigh-length black leg guards swarmed from the shuttered Interior Ministry in the early hours of June 13. They went to work beating people.

JERUSALEM (24.07.2009): Den ultimative cliché her i Mellemøsten er ”Min fjendes fjende er min ven”. I takt med at det persiske, shi’itiske Iran vokser sig stadigt stærkere, har de sunni-muslimske arabere og Israels jøder pludselig fået sig en ret så god grund til at finde sammen. Kan denne sunni følelse af at være truet af shi’ismens fremmarch måske være med til at løse Israel-Palæstinakonflikten? Det er i hvert fald det argument, Jeffrey Goldberg, her i denne artikel i The Atlantic Monthly forsøger at fremføre. Det er sikkert bare en skør febervildelse fra forfatterens side, men ikke desto mindre interessant at læse.

JERUSALEM (21.06.2009): Oprøret er i gang. Hvad end udfaldet af kampene i de iranske storbyers gader til syvende og sidst bliver, er det historie, der skrives i disse dage. Det Iran, der kommer ud på den anden side af disse uroligheder, vil være et andet Iran, end det vi kender. Om det vil være et nyt, friere og mere demokratisk Iran, eller et mere totalitært og autokratisk er det for tidligt at sig. Men det vil i hvert fald ikke være det samme Iran, som det vi kendt inden valget.

KIBBUTZ EIN DOR (19.06.2009): Nedtællingen er for alvor begyndt i Iran. Nedtællingen til det endelige opgør mellem systemet og de demonstranter, som i den seneste uges tid har fyldt Teherans gader med et krav om mere frihed og mere demokrati. Der synes ikke længere at være albuerum for et kompromis.

JERUSALEM (18.06.2009): I disse timer samles de igen i Teherans gader med krav om mere frihed og et nyt valg. Visse tidlige rapporter taler om titusindvis andre om hundrede tusinder. Noget sikkert tal får vi sikkert aldrig. Det er sjette dag i træk, at oppositionskræfterne demonstrerer deres utilfredshed i de større iranske byer. Og selvom det er vanskeligt at få bekræftet, så er der også rapporter om lignende massedemonstrationer i en lang række af Irans andre storbyer.

JERUSALEM (17.06.2009): Mens dette skrives (klokken 18:00 dansk tid – 20:30 iransk tid) er endnu en oppositions-demonstration ved at samles i det centrale Teheran. En jeg talte med sagde til mig, at der var mellem 75-100.000 demonstranter i demonstrationen. Hun sagde til mig, at andre påstod, at der er flere hundrede tusinder ude i gaderne, men det troede hun ikke selv på. I morgen er der derimod indkaldt til en kæmpedemonstration, som folkene bag regner med bliver den største magtdemonstration fra oppositionens side. Ifølge mine oplysninger vil Mir-Hossein Mousavi selv også deltage i demonstrationen i morgen.

JERUSALEM (16.06.2009): Der var en gang, da det officielle Israel ikke anerkendte eksistensen af et palæstinensisk folk. Daværende premierminister Golda Meir sagde: ”Palæstinenserne? Hvem er palæstinenserne?” Det er ikke længere tilfældet.
     Der var også en gang, da det officielle Israel og selv Arbejderpartiet nægtede at anerkende PLO som palæstinensernes ”eneste legitime repræsentant”. Det er heller ikke længere tilfældet.
     Nu siger selv premierminister Benyamin Netanyahu fra det højre-nationalistiske Likud, at han vil forhandle fred med palæstinenserne uden forhåndsbetingelser!!! Læs lige det igen: Selv premierminister Benyamin Netanyahu fra Likud er villig til at forhandle fred med palæstinenserne uden forhåndsbetingelser!!!
     Siger han i hvert fald.

JERUSALEM (15.06.2009): Hårdt presset af begejstringen og den optimistiske stemning efter den amerikanske præsident Barack Obama’s tale i Kairo i forrige uge, og med en udtalt amerikansk forventning om offentligt at tilkendegive, at Israel accepterer en to-statsløsning som Israel-Palæstinakonfliktens eneste realistiske løsning, holdt Israels premierminister Benyamin Netanyahu i går sin store politiske tale om Israel og Mellemøsten. Her får du talen i sin fulde længde.

JERUSALEM (13.06.2009): En jordskredssejr er vel en meget passende betegnelse for den iranske præsident Mahmoud Ahmadinejad's mildt sagt astronomiske valgsejr i det netop overståede iranske præsidentvalg. Valgresultatet er lige så krystalklart, som det er overraskende. Ikke mindre end 63 % af de afgivne stemmer har Ahmadinejad fået, ifølge det iranske indenrigsministerium, mens hans hovedrival Mir-Hossein Moussavi kun kan mønstre lidt under 35 %. Det er intet mindre end en historisk rekord.

TEHERAN (30.05.2009): Forleden dag, da vi udenfor bazaar-distriktet filmede nogle unge piger i "afslappede", kulørte hijabs, som delte valgmateriale ud for en af de reformvenlige kandidater, kom en midaldrende kvinde forbi.
Sider : 1 2 3 4 5
 forrige     næste