Fotografi

 
TRANEKÆR (13.09.2016): Mit Danmarksbesøg er overstået… for denne omgang. 
     Jeg forlængede det en smule, for at kunne være med ved åbningen af Alfio Bonannos og min fælles foto-/kunstudstilling i Rudkøbing. Vi havde en fantastisk åbning, og udstillingen ”Krydsbestøvning” bliver godt besøgt. Det er dejligt. 
     Nu kan/skal jeg så vende tilbage til virkeligheden og arbejdet igen. Kufferterne er pakket, og nu går kursen mod lufthavnen og Istanbul. I den situation bliver jeg altid en smule trist, ret rørstrømsk og lidt sentimental i mit danske sind og hjerte, fordi jeg endnu en gang skal sige farvel.
     For nogle dage siden, da vi åbnede udstillingen, fik jeg et par dage besøg af Sultan Coban, som er min gode kollega fra Istanbul. Sultan skriver om tyrkiske forhold til Berlingske. Dagen efter viste jeg hende Stengade Strand, hvor man mener, at Adam Oehlenschläger fik sin inspiration til digtet ”Der er et yndigt land”, som senere blev til Danmarks nationalsang.
TRANEKÆR (10.09.2016): Alfio Bonannos og min kombinerede foto- og kunstudstilling er åbnet i Rudkøbing, og det gik ganske fantastisk. Det hele var lidt overvældende. Jeg styrtede forvildet rundt, og jeg nåede ikke at tage nogen særlig gode billeder.
     Der var ganske enkelt også alt for mange mennesker til åbningen – hvilket er fabelagtigt – men det gjorde det svært at fotografere inde i gallerier. Jeg gjorde et par forsøg ude fra gaden igennem vinduerne, men de er heller ikke så gode.
     Blandt andet nåede jeg heller ikke at få nogen til at fotografere mig selv i udstillingen, så jeg har altså kun billeder af andre fra åbningen. Men jeg var der. Det er mig, der har taget billederne, selvom der kan sættes spørgsmål ved kvaliteten.
     I må bare tage mine ord for gode varer. 
     Det var en fantastisk åbning.
TRANEKÆR (07.09.2016): Nu er vi klar. Øen er også ved at være parat. Enkelte steder skal det allersidste lige ordnes. Men ellers er alt fejet og poleret. Skjorterne er strøget. Håret friseret. Gardehusarerne har med deres heste øvet sig i at ride stille og roligt ned ad Østergade – hovedgaden i Rudkøbing. På vej til Odense i forgårs så jeg massevis af motorcykelpoliti på vej sydover, og jeg formoder at de også er kørt til Langeland, hvor de også skal være en del af kortegen.
     I Rudkøbing – øens ”hovedstad” – har kunsten invaderet forretningsvinduerne. Biblioteket har udstillinger. Nye skulpturer afsløres og ser dagens lys. Alle gallerierne – og vi har en del – åbner med helt nye udstillinger. Teater- og musikscener alle vegne. Der er underholdning på gader og stræder.  ØP – Ørsteds Pavillonen, Rudkøbings ny renoverede kulturcenter, skal stå sin prøve (selvom det allerede har været i gang et stykke tid).
 
TRANEKÆR (06.09.2016): Det er ikke, at man føler sig hjemme på Sicilien, fordi vi har noget tilfælles med lokalbefolkningen. Langelændere er øboer, og det er sicilianerne også, derfor ligner vi hinanden.
     På Sicilien taler man ganske vist en del om en mulig bro over Messina-strædet, så Sicilien kan blive landfast med det italienske fastland, men det gør dem ikke til øboer i langelandsk forstand. Ikke fordi vi allerede har en bro, men fordi vores ø er så lille, og deres så stor, at den slet ikke føles som en ø. Sicilien er på størrelse med Jylland. Mere end halv så stor som hele Danmark.
     Når man kommer fra en småø, så er Sicilien et fastland.
     Der hvor jeg føler en lighed imellem Langeland og Sicilien er på lokalbefolkningens venlighed, åbenhed og gæstfrihed, og det har sikkert ikke noget at gøre med, om der er vand hele vejen rundt eller ej.
     Ligegyldigt hvor vi færdedes, blev vi modtaget som gode venner og værdsatte gæster.
TRANEKÆR (05.09.2016): Alfio Bonanno er så langelandsk som nogen. Han bar boet på øen siden 1970’erne. Og han opfatter også sig selv som langelænder. 
     Meeeeen… der er lige noget med temperamentet. Det stammer vistnok en lille smule længere sydfra end Bagenkop.
     Det tænkte jeg på allerede da jeg for flere år siden tog mit første portrætfoto af Alfio. At ”der var en smule flere boller på suppen”, om man så må sige.
     Derfor placerede jeg den sicilianskfødte kunstner foran et af sine malerier, der lidt kunne ligne et vulkanudbrud. På det tidspunkt vidste jeg endnu ikke, at manden faktisk stammer fra en vulkan. Men det gør han.
     Alfio Bonanno er født i landsbyen Milo på vulkanen Etnas skråninger. En lillehyggelig siciliansk flække, hvor indbyggerne dog konstant må tømme deres haver og tage for vulkansk aske og små lavasten, som bæstet mere eller mindre hele tiden spyer ud.

TRANEKÆR (04.09.2016): ”Husk at tage nogle små grene og kviste med hjem til mig”, råber Alfio, da vennerne går ud af døren. Hans venner er på vej til udlandet, og Alfio samler på grene og kviste fra alle verdenshjørner, som andre samler på frimærker fra sære steder på kloden. For Alfio er det grene, kviste, sten, strandskaller, sneglehuse og alle mulige andre stumper og stykker fra naturen.
     Inden jeg selv lærte Alfio at kende, havde jeg i Israel besøg af nogle fælles venner fra Langeland. Ligegyldig hvor vi var i Det hellige Land, så skulle vi finde en lille kvist, som skulle fotograferes på stedet, hvor den var fundet, og bringes hjem til denne sære Alfio oppe i Danmark, som via fotografiet skulle få en fornemmelse af landskabet.
     Jeg gjorde mig mildt sagt mine egne tanker om fænomenet… og manden.
     Den siciliansk fødte, langelandske kunstner Alfio Bonanno lider lidt af en samlermani, tror jeg. Han samler alle mulige ting op, og tager dem med sig.
TRANEKÆR (03.09.2016): På den udstilling, vi – Alfio Bonanno og undertegnede – åbner i Rudkøbing i den kommende uge, er det i sagens natur mest billeder, Alfio Bonanno får vist. Men det er faktisk Land Art, Alfio er internationalt berømt og mest anerkendt for. Land Art – Naturkunst. Kunst i naturen af naturens materialer. Kæmpemæssige skulpturer ude i landskabet, skabt af det, der findes omkring: Sten, træ og andre ting, der naturligt forekommer i området, hvor skulpturen står.
     Når Alfio endelig arbejder indendørs med noget så begrænsende som et maleri, så er farverne og blækket ofte iblandet sand og jord fra motivets hjemsted, og det males ikke med normale pensler, men i stedet med kviste og bundter af græs fra lokaliteten. Disse kviste bliver bagefter indrammet sammen med billedet.
TRANEKÆR (02.09.2016): Der sker en masse herovre lige nu.
     Ikke bare bliver gaderne fejet en ekstra gang og messingdørhåndtagene på de gamle huse pudset, så de skinner, men øens kunstnere, kunsthåndværkere, musikere og andre kreative sjæle lægger også i disse dage en sidste hånd på deres forskellige projekter.
     Kulturnatten er normalt et af årets højdepunkter. I Langelands hovedstad Rudkøbing, bliver isenkræmmere, elektrikere, modeforretninger og Brugser midlertidigt omdannet til udstillinger og kunstgallerier. Pladser, parker og baggårde bliver til skuespil- og musikscener. Overalt på gaderne i den indre by kan man få sig en bid og en drink, mens man marineres i kunst og kultur. Stemningen er fantastisk.
KØBENHAVN (17.08.2016): Det var egentlig en lidt trist dag. Min kone og jeg kørte vores søn Jonathan til lufthavnen efter kun en ugens sommerferie sammen i Danmark. Til daglig bor jeg i Istanbul og familien i Jerusalem, så de få dage, vi har sammen i Danmark om sommeren, er ikke mange – men til gengæld utrolig værdifulde.
     Men – ”intet er så skidt, at det ikke er godt for noget”, siger man.
     For at blæse tristheden bort, tog min kone og jeg på opdagelsesrejse i nogle af de dele af København, som er fornyet og har ændret total karakter, siden vi boede i Danmark for mange år siden.
TRANEKÆR (05.08.2016): Øen er kun en tynd stort, streg med et grønligt skær, som balancerer på toppen af horisonten. Dens mørkegrønne nuance understreges af en skarp hvid linje af højlys lige under: Solens refleksion på havets overflade. Men himlen er dramatisk. Overdramatisk. Og fra havsiden tager det sig bedst ud.
     Solskiven selv er skjult bag en kæmpemæssig, imponerende, tung, blygrå skyformation, som vi på afstand kan se, at regnen stille drysser ud af, ned over det skønne Langeland. Lidt efter kommer vi også indenfor nedbørens rækkevidde og fortrækker klogelig ind i tørvejr i færgen Langelands cafeteria.
Sider : 1 ... 3 4 5 6 7 ... 12
 forrige     næste