Palæstinenserne - Palæstinensisk politik

JERUSALEM (30.05.2010): Den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas ”overvejer seriøst” at besøge Gaza-striben, skriver det palæstinensiske nyhedsbureau Ma’an. Hvis det er rigtigt, så vil det være første gang Abbas besøger området siden hans Fatah-bevægelse blev tvunget på flugt af den islamistiske Hamas-gruppe under den palæstinensiske borgerkrig i 2007. Spørgsmålet er, om der er tale om en begyndende palæstinensisk national forsoning.
ODENSE (09.05.2010): Så lykkedes det endeligt for den amerikanske præsidents særlige Mellemøstudsending, senator George Mitchell. Israelerne og palæstinenserne er begyndt at forhandle igen. Det er halvandet år siden, de sidst var på talefod, så der skal ikke lyde et ondt ord om den amerikanske diplomat og politikers indsats. Det samme kan ikke siges om den israelske regering eller den palæstinensiske ledelse.

Hej Steffen,

Vi er to piger, Johanne og Louise, på 15 år, der går i 9. klasse på Det kongelige Teaters Balletskole og vi er i gang med at forberede os til vores projektuge i uge 9. Vores emne er konflikten mellem Israel og Palæstina ved Gaza-striben, og vi ville høre om du kunne være interesseret i at give et interview om konflikten.

Her er nogle spørgsmål, vi håber du kan og vil svare på:

JERUSALEM (05.11.2009): Først blev jeg ringet op af en palæstinensisk bekendt, som stakåndet, halvvejs råbte i telefonen: "Abu Mazen trækker sig tilbage!" Men... der har vi jo været før. Formentlig holder præsiden Mahmoud Abbas bare en vred tale, skælder ud på Israel, truer med at gå, og bliver så siddende, nøjagtigt som han altid har gjort.

JERUSALEM (31.10.2009): Hamas kæmper ikke bare med Israel og omverdenen, eller for den sans skyld med sin ærkerival på den palæstinensiske politiske scene, Hamas kæmper også internt med sig selv. Det er en kamp, som nogen vil mene, er imellem ”strammere” og ”slappere”. Militante ”hardlinere” og blødere, moderate og kompromisvillige politikertyper. Mellem dem der vil have indført shari’a-lov som den palæstinensiske grundlov og ser fremtidens Palæstinastat som en Islamisk republik, og dem som siger, at Islam er et ideal, som man stræber efter at leve op til, så meget man kan, men at en islamisk idealstat ikke lader sig gennemføre i praksis, når man ikke lever i den ideelle tid under khalifatet, som i tiden lige efter Profetens død.

JERUSALEM (19.09.2009): For omkring 10 år siden læste jeg en ret så provokerende artikel i det respekterede amerikanske tidsskrift Foreign Affairs skrevet af den politiske tænker og analytiker Edward Luttwak. Det er hård læsning, men artiklen er båret oppe af en vis brutal indre logik - en slags politisk darwinisme.

JERUSALEM (16.09.2009): Heller ikke noget gennembrud denne gang. USA's særlige Mellemøstudsending George Mitchell forlader endnu en gang Israel og Det palæstinensiske Selvstyre uden nogen synlige fremskridt. Det manglende gennembrud begynder mere og mere at ligne et sammenbrud. Katastrofe! Og så måske ikke.

BETHLEHEM (04.08.2009): Der er igen "ikke plads på herberget" i Bethlehem i disse dag. Fremtrædende Fatah-folk fra hele Mellemøsten er strømmet til byen. Flere end 2.000 delegerede er ankommet til Jesu' fødeby til den længe ventede 6. Fatah-kongres. Det er 20 år siden den sidste kongres blev afholdt.

USA's præsident Barack Obama havde krævet nye udspil fra parterne i Israel-Palæstinakonflikten, inden han tager til Kairo i næste uge, hvor han ventes at offentliggøre USA's visioner om Mellemøstens fremtid. Der var dog, så vidt vi kan vurdere på presserapporterne, ikke meget nyt eller interessant, i det de diskede op med. Mest den sædvanlige retorik og pegen fingre af modparten, som altid bærer al skyld for, at intet flytter sig. Præsident Obama har været høreligt utilfreds med tilbagemeldingerne.

JERUSALEM (17.05.2009): Israels premierminister Benyamin Netanyahu er på vej til Washington. Til sit første møde i morgen med USA's præsident Barack Obama. Et møde der, alt efter hvordan det det spænder af, på mange måder kan blive udslagsgivende for arbejdsklimaet mellem Jerusalem og Washington i de kommende år.
Sider : 1 ... 2 3 4 5 6
 forrige     næste